RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR SVAGT UPP, HÖGRE BRITTISK INFLATION (Direkt)

2021-04-21 10:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna handlas svagt upp på onsdagen, med tyska räntor 1 punkt högre under dagen. Börserna står på plus medan dollarn stärkts något mot euron.

USA-räntorna vänder också uppåt i Europahandeln med den tioåriga statsobligationen på 1,58 procent, 2 punkter upp.

Covid-19 är fortsatt i fokus, och från japanskt håll bekräftas att huvudstaden Tokyo samt bland annat Osaka kan komma att utlysa ett nödläge inför kommande månadsskifte.

ING noterar att räntemarknaden dras mellan mer positiva makroekonomiska förhållanden och ökade geopolitiska risker och alarmerande ökning i covidspridningen i vissa länder.

I Europa är räntorna tillbaka till nivåerna vid veckans inledning efter vissa svängningar. Den skilda reaktionen i dollar- och euroräntor illustrerar att de ekonomiska förhållandena varit en relativt ny drivkraft för Europa efter en tuff start på 2021, medan det varit ett accepterat faktum i USA.

Deras intryck är att investerare går in i torsdagens ECB-möte och väntar sig åtminstone viss bekräftelse på en mer positiv syn på de ekonomiska utsikterna.

"Centralbankerna är mycket väl medvetna om riskerna med att för tidigt visa optimism, men efter de senaste mötena har avvikande hökaktiga uppfattningar framförts av anonyma rådsledamöter i media", skriver ING.

ECB väntas vid policymötet hålla räntorna och storleken på programmet för tillgångsköp, PEPP, oförändrade.

Vid det senaste mötet lämnades också policyn oförändrad, men ECB lovade att öka takten i tillgångsköpen "betydligt".

SEB skriver inför mötet att ECB vid de veckovisa köpen visserligen ökat volymen något, men att det knappast kan kallas "betydligt". ECB har samtidigt dragit fördel av att USA-räntorna stabiliserat sedan marsmötet, vilket hjälper ECB-chefen Christine Lagarde att hävda att de lyckats tämja de långa räntorna i euroområdet.

Det har uppstått spekulationer om att ECB skulle vara redo att börja dra ned på tillgångsköpen (tapering) redan i juni, men det är sannolikt för tidigt.

"Lagarde kommer troligen att trycka hårt emot dessa spekulationer genom att säga att ECB inte tolererar en för tidig åtstramning och att de är redo att justera tillgångsköpen därefter", skriver SEB.

Brittiska räntor är upp 1-2 punkter medan pundet stärkts något mot euron till 0:8620.

Den brittiska inflationstakten steg till 0,7 procent i mars från 0,4 procent i februari, vilket var under väntade 0,8 procent. Under månaden ökade priserna 0,3 procent, bland annat drivet av klädpriser och transport.

Från och med april kommer jämförelsetalen ske mot en månad 2020 då pandemins effekter slagit igenom fullt ut.

BOE-chefen Andrew Bailey har tidigare flaggat för att inflationen kommer att stiga mot målet de kommande månaderna, men att det inte finns något ännu som tyder på att det kommer att stiga till nivåer som hotar prisstabiliteten. Chefekonom Andy Haldane har samtidigt varnat för att riskerna ligger på uppsidan och att inflationen kan bli en tiger som är svårare att kontrollera.

Svenska räntor visar små förändringar medan kronan tappat 4 öre mot dollarn och 2 öre mot euron.

På onsdagens fortsatta agenda står kanadensiskt KPI samt räntebesked från Bank of Canada.

              onsdag kl 10.10 (tisdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    8:4564  (8:4175)  EUR/USD    1:2009  (1:2047)
EUR/SEK   10:1566 (10:1390)  USD/JPY    108:20  (108:26)
Ty obl 2    -0,68   (-0,69)  Ty obl 10   -0,25   (-0,24)
US obl 2     0,15    (0,16)  US obl 10    1,58    (1,59)
Sv obl 2    -0,29   (-0,30)  Sv obl 10    0,37    (0,38)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -