RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, ETT HINDER BORT FÖR EU-FONDEN (Direkt)

2021-04-21 16:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på onsdagen, med tyska räntor 2-3 punkter ned. USA-räntorna visade små förändringar med den tioåriga statsobligationen upp 1 punkt till 1,57 procent, medan dollarn stärktes mot euron.

Covid-19 är fortsatt i fokus, och från japanskt håll bekräftas att huvudstaden Tokyo samt bland annat Osaka kan komma att utlysa ett nödläge inför kommande månadsskifte.

ING noterar att räntemarknaden dras mellan mer positiva makroekonomiska förhållanden och ökade geopolitiska risker och alarmerande ökning i covidspridningen i vissa länder.

I Europa är räntorna tillbaka till nivåerna vid veckans inledning efter vissa svängningar. Den skilda reaktionen i dollar- och euroräntor illustrerar att de ekonomiska förhållandena varit en relativt ny drivkraft för Europa efter en tuff start på 2021, medan det varit ett accepterat faktum i USA.

Deras intryck är att investerare går in i torsdagens ECB-möte och väntar sig åtminstone viss bekräftelse på en mer positiv syn på de ekonomiska utsikterna.

"Centralbankerna är mycket väl medvetna om riskerna med att för tidigt visa optimism, men efter de senaste mötena har avvikande hökaktiga uppfattningar framförts av anonyma rådsledamöter i media", skriver ING.

ECB väntas vid policymötet hålla räntorna och storleken på programmet för tillgångsköp, PEPP, oförändrade.

Vid det senaste mötet lämnades också policyn oförändrad, men ECB lovade att öka takten i tillgångsköpen "betydligt".

SEB skriver inför mötet att ECB vid de veckovisa köpen visserligen ökat volymen något, men att det knappast kan kallas "betydligt". ECB har samtidigt dragit fördel av att USA-räntorna stabiliserats sedan marsmötet, vilket hjälper ECB-chefen Christine Lagarde att hävda att de lyckats tämja de långa räntorna i euroområdet.

Det har uppstått spekulationer om att ECB skulle vara redo att börja dra ned på tillgångsköpen (tapering) redan i juni, men det är sannolikt för tidigt.

"Lagarde kommer troligen att trycka hårt emot dessa spekulationer genom att säga att ECB inte tolererar en för tidig åtstramning och att de är redo att justera tillgångsköpen därefter", skriver SEB.

Allianz tror att hökarna i rådet har släppt upp lite testballonger för att se hur marknaderna reagerar.

"Men det skulle vara konstigt för ECB att elda på en sådan diskussion i en tid när vi ligger så långt efter USA, och även där försöker Federal Reserve trycka tillbaka antydningar om att tapering", sade Katharina Utermöhl på Allianz till Financial Times.

ECB-företrädare har vid flera tillfällen framhållit vikten av att EU går i mål med sin återhämtningsfond, där utbetalningarna väntas börja ske senare i år.

Fonden fick en positiv skjuts på onsdagen då den tyska författningsdomstolen häver en paus i den tyska ratificeringen, efter att en medborgargrupp (Bündnis Bürgerwill) lämnat in klagomål om att det strider mot befogenheterna.

Baserat på en första granskning så tycks det inte "högst sannolikt" att paketet bryter mot författningen, enligt domstolen. Även om frågan ska tas upp senare är det ett klartecken för Tyskland att gå vidare med paketet, och i förlängningen att den gemensamma upplåningen i Europa kan starta till sommaren.

Paketet innebär stora överföringar till länder som Italien och Spanien.

"Författningsdomstolens jurister kommer troligen inte att stoppa EU:s utveckling mot en finanspolitisk union, vilket många politiker vill se, även om beslutet i huvudmålet ännu inte fattats. Som väntat har italienska räntor gynnats av beslutet i Karlsruhe", skrev Commerzbank i en kommentar.

Italienska räntor sjönk 4-5 punkter på onsdagen, med den tysk/italienska tioårsspreaden ned till 102 punkter.

Kanadadollarn stärktes initialt till 1:2540 mot USA-dollarn efter att Bank of Canada hållit styrräntan oförändrad, men minskat de veckovisa obligationsköpen i sitt QE-program då de ekonomiska utsikterna förbättrats.

Brittiska räntor steg var i stort oförändrade i långa änden medan pundet tappade till under 1:39-nivån mot dollarn

Den brittiska inflationstakten steg till 0,7 procent i mars från 0,4 procent i februari, vilket var under väntade 0,8 procent. Under månaden ökade priserna 0,3 procent, bland annat drivet av klädpriser och transport.

Från och med april kommer jämförelsetalen ske mot en månad 2020 då pandemins effekter slagit igenom fullt ut.

BOE-chefen Andrew Bailey har tidigare flaggat för att inflationen kommer att stiga mot målet de kommande månaderna, men att det inte finns något ännu som tyder på att det kommer att stiga till nivåer som hotar prisstabiliteten. Chefekonom Andy Haldane har samtidigt varnat för att riskerna ligger på uppsidan och att inflationen kan bli en tiger som är svårare att kontrollera.

Svenska räntor sjönk någon punkt med medan kronan tappade 3 öre till 8:44 mot dollarn och 1 öre till 10:15 mot euron.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -