FINANS
SEGER I EU FÖR SVENSK SKOG, MEN HOT KVARSTÅR (Direkt)

2021-04-21 16:18

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionens taxonomiförslag ses som en seger för Sveriges vattenkraft, skogsbruk och bioenergi.

Men farhågor finns att hoten återkommer.

På onsdagen presenterade kommissionen sitt förslag till klassificering av gröna investeringar för att mobilisera privata pengar för klimatomställningen.

"Vid en första anblick är krigsförklaringen mot svensk vattenkraft och bioenergi från EU nedlagd. Men djävulen sitter i detaljerna. För vår skogspolitik ser det fortfarande illa ut", sade Emma Wiesner, centerpartistisk europaparlamentariker i en kommentar.

"I förslaget ses svenskt skogsbruk, som det är utformat idag, som icke hållbart", fortsatte hon.

EU:s kommissionär för finansmarknaden Mairead McGuinness sade tidigare på dagen att klassificeringen kommer att ses över och revideras med tiden, bland annat vad gäller biobränsle.

Jessica Polfjärd (M) var positiv till onsdagens förslag. Hon sade att svenskt skogsbruk är hållbart och att det då är självklart att det ska klassas så i ramverket.

Den gröna partigruppen i Europaparlamentet sade att kriterierna för skog och bioenergi var alldeles för svaga. De gröna beklagade också att kommissionen har skjutit på beslut till i höst om kärnkraft och naturgas kan betraktas som övergångslösningar.

Miljöorganisationen Greenpeace gick längre i kritiken av att skog och bioenergi betraktas som hållbara.

"Kommissionen gav efter för påtryckningar från Sverige och Finland och deras industrier. De föreslagna kriterierna för skog och bioenergi är inget annat än grönmålning", sade Greenpeace skogsexpert Sini Eräjää.

"Man uppmanar finansiering av avverkning av nästan vilka träd som helst och att bränna dem, tvärtemot råden från vetenskapsmän och experter", fortsatte hon.

Miljöorganisationen European Climate Foundation uppmanade Europaparlamentet att rösta ned kommissionens förslag på grund av kriterierna för skog och bioenergi.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -