På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ERICSSON
FEBRUARI LÅNGSAM FSG-MÅNAD, TOG FART IGEN I MARS - FC (Direkt)

2021-04-21 09:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericssons resultat för det första kvartalet överträffade analytikernas snittförväntningar men försäljningen kom in 5 procent lägre än Infronts konsensus.

Det är dock inget som Ericssons finanschef Carl Mellander är orolig över.

"Det är ingen ko på isen, vi märker av en stark underliggande tillväxt och har en bra trend i affärerna och i marknadsandelarna", säger han till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju.

Första kvartalets försäljning ökade 3 procent, jämfört med motsvarande kvartal i fjol men minskade med 27 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2020. Det var en något större minskning än vad Ericsson guidade för i sin bokslutsrapport, då bolaget indikerade att säsongsvariation mellan det fjärde kvartalet och det första kvartalet, som är -24 procent normalt, skulle kunna bli något mindre uttalad på grund av 5G-utbyggnad på vissa av Ericssons marknader.

Carl Mellander hänvisar till att Ericsson har många projektaffärer där timingen är avgörande.

"Orderböckerna ser bra ut. Vi ser ingen indikation på att det har stannat av, tvärtom. Under kvartalet var februari en långsam månad, men i mars tog det fart igen och mars är en bra indikator på det momentum vi har", säger han.

På den positiva sidan stack affärsområdet Networks bruttomarginal ut under det första kvartalet. Networks justerade bruttomarginalen förbättrades till 46,0 procent (44,6).

"Networks alla kvartal har sin egen mixprofil och nu hade vi en lägre andel av tjänster (med lägre marginalbidrag, reds anm). Nu flaggar vi för att marginalen blir lägre andra kvartalet än i det första kvartalet då mixen förändras litegrann", säger Carl Mellander.

Blir det en dramatisk nedgång?

"Dramatisk känns som ett för starkt ord. Det är mer en riktning som vi vill ange lite med det som vi tar upp i våra planeringsantaganden."

Den negativa effekten från bland annat pågående patentlicensförnyelser, som Ericsson har flaggat för, påverkade försäljningen under första kvartalet med 1,6 miljarder kronor och rörelseresultatet med 1,7 miljarder kronor.

Inför det andra kvartalet är den nivån av negativ IPR-påverkan en god indikator, enligt Carl Mellander som hänvisar till att den kontraktsportfölj som Ericsson har reflekteras väl i försäljningen om 0,8 miljarder kronor under första kvartalet.

Hur går det i patentförhandlingarna?

"De har sin gilla gång. Det är två parallella spår som förs samtidigt, den juridiska processen med domstolshantering och sedan förhandlar parterna med varandra samtidigt", säger Carl Mellander.Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -