ASML
HÖJER GUIDNING FÖR 2021 EFTER MARKANT HÖGRE EFTERFRÅGAN (Direkt)

2021-04-21 07:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nederländska halvledaraktören ASML:s omsättning och vinst var klart högre än väntat i första kvartalet och i den rådande högefterfrågemiljön för chip höjer bolaget nu guidningen för 2021.

ASML:s tidigare guidning för första kvartalets försäljning var 3,9-4,1 miljarder euro, alltså lägre än redovisade nettoförsäljningen på knappt 4,4 miljarder euro. Bruttomarginalen som guidats för låg på 5+-51 procent, att jämföra med redovisade 53,9 procent.

"Den primära drivkraften bakom dessa siffror var ökningar inom Installed Base-verksamheten. Det råder för närvarande hög efterfrågan, kunder nyttjar mjukvaruppgraderingar för att utöka kapaciteten så snabbt som möjligt", summerar vd Peter Wennink.

Efterfrågan har ökat avsevärt över samtliga marknadssegment och i hela produktportföljen, något som drivs på av 5G-utrullning, anammande av artificiell intelligens och superdatorlösningar. Trenden ställer krav på mogna noder inom så väl processorkraft som minneschip, fortsätter vd:n.

"Vi förväntar oss nu en omsättningstillväxt på 30 procent under 2021 jämfört med förra året", säger Peter Wennink.

Tidigare har det guidats för "tvåsiffrig procentuell tillväxt" under 2021 jämfört med 2020.

Chipefterfrågan i världen har blivit något av en flaskhals för flera branscher, men framför allt kommit att drabba fordonsindustrin, där en stor andel av bolagen tvingats pausa produktion på grund av brister.

ASML förväntar sig också kunna färdigställa återköpsprogrammet, som sattes igång i januari 2020 med ett sammantaget värde av 6 miljarder euro, ska kunna avslutas tidigare än väntat. Bakom detta ligger förväntan om högre kassagenerering som ska kunna bidra till signifikanta återköp under de nu närmast följande kvartalen.

Ställt i förhållande till analytikerestimat redovisade ASML en nettoförsäljning på 4.364 miljoner euro i det första kvartalet 2021, framgår av delårsrapporten, att jämföra med förhandsförväntningar på 4.041 miljoner euro, enligt en estimatsammanställning från S&P Global Market Intelligence.

Vinsten per aktie kom in på 3:20 euro, att jämföra med analytikersnittet 2:61 euro.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -