ASIEN
VIRUSSPRIDNINGEN FORTSÄTTER TYNGA REGIONENS BÖRSER (Direkt)

2021-04-21 07:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De asiatiska börserna backade på onsdagen, med undantag för Shanghai som höll emot och visade små indexrörelser. Bidragande till den negativa stämningen var New Yorks fortsatta nedgång kvällen före, vilket innebar andra dagen i rad med minus i USA.

Coronavirusets förnyade tillväxt i många regioner skapade oro över den globala tillväxten och efterfrågan på olja.

Tokyobörsen backade relativt kraftigt för andra dagen i rad och sjönk ett par procent, på farhågor om att Tokyo, Osaka och omkringliggande områden kan komma att drabbas av nya nedstängningar till följd av covid-smittan. Vissa akutåtgärder har redan införts i delar av landet ochc Osaka har begärt att nödläge deklareras på grund av virustillväxten.

"Globala investerare ser få anledningar att köpa japanska aktier, eftersom Japan ligger efter andra länder vad gäller att innestänga viruset. /…/ Sentimentet förvärras av att Japan nu planerar att deklarera ett nödläge igen", sade Hideyuki Ishiguro, seniorstrateg vid Daiwa Securities, till Reuters.

Enligt Reuters har Japan hittills endast vaccinerat omkring 1 procent av sin befolkning. Det kan jämföras med cirka 3 procent i Sydkorea och över 40 procent i USA.

Bland sektorerna i Nikkei fanns stålbolag och andra råvarubolag bland de stora förlorarna. Nippon Steel, JFE Holdings och Kobe Steel tappade alla mellan 5 och 6 procent.

E-handelsbolaget Rakuten sjönk med över 5 procent på nyheten att USA och Japan gemensamt ska övervaka företaget sedan kinesiska Tencent blivit en storägare.

Bolag som anses gynnas av en återöppning av samhällen efter pandemin handlades ned på många håll. I Sydney tappade flygbolaget Qantas och i Tokyo sjönk Japan Airlines och ANA Holdings. I Hongkong backade China Eastern Airlines och Cathay Pacific båda med omkring 2 procent.

I Fastlandskina var stämningen mer uppåt efter ett antal positiva bolagsrapporter. Inom Shanghaibörsens index CSI300 stärktes bland annat sektorerna bank och hälsovård, men även dagligvaror steg.

Börsen i Mumbai höll helgstängt.

Marknadstemperatur kl 07:20
==============================================================
                               kl 07:20    kl 12:35      Sedan
                                                         31/12
Nikkei 225                       -1,9%            -      +4,1%
Hongkong Hang Seng               -1,7%            -      +5,2%
Kinas Shanghai Comp              +0,0%            -      +0,0%
Australia S&P/ASX200             -0,8%            -      +5,7%
Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Alibaba Group ADR - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -