TELE2
DÄMPAT 1 KV VÄNTAS, FOKUS PÅ BÄTTRE 2 H - ANALYTIKER (Direkt)

2021-04-20 11:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tele2:s trender under det första kvartalet väntas ha varit liknande de under det föregående kvartalet samtidigt som resultattrenden kan gynnas av lättare jämförelsetal.

Det skriver Deutsche Bank i en analys inför Tele2:s rapport för årets första kvartal.

"Andra halvårets återhämtning i intäkterna är fortsatt en nyckelfaktor", skriver Deutsche Bank och syftar på att Tele2:s vd Kjell Johnsen i samband med bokslutsrapporten flaggade för att pandemin fortsätter att påverka verksamheten under det första halvåret, men att det sedan ska lätta.

"Förväntningarna är att vi ser en sekventiell förbättring under året och att andra halvåret blir bättre än det första halvåret. Vi räknar med att det blir en positiv exit på året", sade Tele2-chefen till Nyhetsbyrån Direkt i februari.

I övrigt pekar Deutsche Bank ut tecken på att Tele2:s arbete med att vända utvecklingen inom B2B visar resultat som extra viktigt när rapporten läggs fram.

För helåret 2021 har Tele2 guidat för att tjänsteintäkterna från slutkund 2021 blir i nivå med 2020 och att det underliggande ebitda-al-resultatet under helåret 2021 ökar med 2-4 procent jämfört med utfallet 2020.

Med Tele2:s dämpade intäktstrend och högre capex-investeringar att vänta är det nu svårare att motivera Tele2:s värdering, menade Morgan Stanley i en analys i slutet av februari.

Investmentbanken hänvisade till att företagssegmentet B2B:s intäkter, som står för 21 procent av Tele2-koncernens intäkter, föll med 8,6 procent under det fjärde kvartalet 2020.

"Ledningen är mindre fokuserad på kortsiktiga volymer och mer fokuserad på lönsam tillväxt på medellång sikt, vilket indikerar att vi är inne i en period av dämpad intäktstillväxt, särskilt om konkurrenter inte ändrar sin nuvarande prishållning", skrev Morgan Stanley i analysen.

Enligt Infronts sammanställning av 15 analytikers estimat ligger snittprognosen för intäkterna för Tele2-koncernen på 6,5 miljarder kronor (6,6) för det första kvartalet 2021 med ett underliggande ebitda-al-resultat på 2,3 miljarder kronor (2,2).

För helåret 2021 räknar analytikerna i snitt med att Tele2:s intäkter uppgår till 26,6 miljarder kronor, vilket är på samma nivå som under 2020, och att det underliggande ebitda-al-resultatet förbättras till 9,5 miljarder kronor, från 9,2 miljarder kronor för 2020.

Tele2:s rapport väntas torsdagen den 22 april klockan 7.00. En rapportpresentation hålls klockan 10.00 samma dag.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -