SANDVIK
VINSTUPPGÅNG VÄNTAS 1 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2021-04-20 05:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sandvik är först ut av de stora svenska verkstadsföretagen att delårsrapportera för det första kvartalet 2021 där uppgifter om bland annat global halvledarbrist och en del fortsatta pandeminedstängningar har präglat nyhetsflödet.

Enligt en sammanställning av 23 analytikers prognoser som Infront gjort räknar marknaden med att Sandvik redovisar ett justerat rörelseresultat på 4,15 miljarder kronor för kvartalet. Det vore en vinstökning med 11 procent från i fjol när covid-19-pandemin bröt ut och började få effekt på de ekonomiska mönstren, framförallt mot slutet av kvartalet.

Sandviks aktie har stigit med drygt 50 procent till 242 kronor sedan början av november. Nordea förväntar sig en stark rapport.

"Vi förväntar oss starka resultat som drivs av en förbättrad gruvindustri samt en allmän återhämtning inom generell tillverkning. Vi tror att Sandvik Machining Solutions kommer att stänga en del av den organiska tillväxtklyftan mot peers som vi har sett de senaste kvartalen, och med en återgång till positiv organisk tillväxt förväntar vi oss att marginalerna kommer att förbättras kraftigt", skriver Nordea.

Carnegie höjde för en tid sedan sin riktkurs till 275 kronor för Sandvik-aktien.

"Vi förväntar oss att kortcykliska aktiviteter har åtnjutit en viss förbättring i efterfrågan jämfört med fjärde kvartalet medan aktiviteter på gruvslutmarknaden torde få stöd från robusta produktionstakter och höga metallpriser", resonerar Carnegie.

Investmentbanken UBS sänkte dock sin rekommendation till sälj för ett par veckor sedan. UBS ser risk för svagare efterfrågan än väntat för Sandviks affärsområde SMMS till följd av bland annat ökade störningar i industrins leverantörsled och vissa dämpade efterfrågesignaler.

UBS pekade även på risken för bakslag när det gäller de råvaruprisuppgångar som har förbättrat sentimentet bland inköpare av gruvutrustning och som har varit en drivande faktor bakom det senaste årets kursuppgång för Sandvik.

Kepler Cheuvreux höjde dock nyligen sin riktkurs till 285 kronor efter att ha lyft sina vinstprognoser för 2021-2023.

"Vi spår att resultatet utvecklar sig bättre än vad marknaden gör under perioden. Vi ser att detta drivs av tre faktorer: 1) positiv operativ hävstång från volymtillväxt på gruv- och industrimarknaderna; 2) en gynnsam mix i eftermarknadsverksamheten; och 3) strukturellt stöd från kostnadsbesparingar och portföljåtgärder", skriver Kepler som har rekommendationen köp på Sandvik.

Banken bedömer att kombinationen av volymtillväxt, en positiv mix samt kostnadsbesparingar och portföljåtgärder bör leda marginalerna från bottennivån om 16,3 procent år 2020 till 22,5 procent 2023.

Analytikerna i Infronts enkät är överlag positivt inställda till Sandvik-aktien. Av de som deltog har 13 stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan sju har behåll eller avvakta och två sälj eller minska.

Sandviks delårsrapport offentliggörs tisdagen den 20 april klockan 11.30. En rapportpresentation hålls klockan 13.00.

Graf: Sandviks aktie de senaste 24 månaderna.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -