SANDVIK
KVARTALSRESULTATET I LINJE MED FÖRVÄNTAN - SAMMANF (Direkt)

2021-04-20 12:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget Sandviks resultat för det första kvartalet 2021 låg i linje med analytikerförväntningarna. Sandvikchefen pekar i delårsrapporten på en stabil start på året.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat som väntat. Sandviks justerade rörelseresultat blev 4.170 miljoner kronor i det gångna kvartalet. Det var i linje med analytikers förväntningar på 4.152 miljoner, enligt genomsnittsprognosen i den sammanställning som Infront gjort inför rapporten.

Försäljningen lite under. Sandviks försäljning hamnade på 21.691 miljoner kronor, ett par procent lägre än analytikersnittet på 22.235 miljoner. Kvartalets orderingång ökade till 25.847 miljoner kronor, 8 procent mer än analytikersnittet.

Stabil start på året. Sandvik kunde avsluta ett kvartal som utvecklades positivt, med ett skifte mot tillväxt och stabilt resultat, enligt Sandviks-vd:n Stefan Widing. "Vi fick en stabil start på året och det första kvartalet kännetecknades av en fortsatt återhämtning och en positiv utveckling. Koncernens organiska orderingång växte med starka 12 procent jämfört med samma period föregående år, med rekordhöga ordernivåer inom vår gruvverksamhet och en fortsatt positiv utveckling för våra kortcykliska verksamheter", skrev Sandvikchefen i rapporten.

Förbättrad efterfrågan för SMMS. Sandvik upplevde under det gångna kvartalet att efterfrågan inom affärsområdet Sandvik Manufacturing and Machining Solutions (SMMS) fortsatte att förbättras på alla större marknader, och orderingången var i nivå med föregående år. "Samtidigt som verkstadssegmentet nu är tillbaka på föregående års nivåer och fordonssegmentet har fortsatt att stärkas, har flygsegmentet däremot förblivit på en låg nivå", kommenterade Stefan Widing.

Begränsad inverkan från globala flaskhalsar. Flaskhalsar i den globala leverantörskedjan, som bristen på containrar och komponenter, hade en begränsad inverkan på Sandviks resultat i det första kvartalet 2021. Bolaget uppger samtidigt att "de höga orderboksnivåerna" utgör "en viss utmaning framöver".

Guidar för mindre negativ valutaeffekt än tidigare. Sandvik spår att valutaeffekterna på rörelseresultatet under årets andra kvartal kommer att vara -350 miljoner kronor. Metallpriseffekten på rörelseresultatet spås samtidigt bli +50 miljoner kronor. I föregående rapport spåddes för det första kvartalet valutaeffekter på -750 miljoner och metallpriseffekter på +60 miljoner. Utfallet blev valutaeffekter på -483 miljoner kronor respektive metallpriseffekter på +119 miljoner kronor.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -