BÖRSEN
SANDVIK RAPPORTSÄNKE PÅ TUNG HANDELSDAG, OMXS30 -2,3% (Direkt)

2021-04-20 17:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen föll på tisdagen i likhet med omvärldens börser där förnyad pandemioro ställdes mot höga värderingar. Rapporterande Getinge gick mot strömmen medan Sandvik straffades efter sin rapport.

Vid stängning var OMXS30 ned 2,3 procent till nivån 2.205. Aktier för 32,5 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

På OMXS30 var det blott två aktier som höll näsan över vattnet – Astra Zeneca som steg 1,2 procent med stöd av en köprekommendation från SEB och rapporterande Getinge som klättrade 1,1 procent. Medicinteknikbolagets första kvartal slutade med ett ebitda-resultat som var väsentligt över analytikerna i Infronts sammanställnings förväntan. Även orderingången var bättre än förhandstipsen.

Sämre gick det för Sandvik som föll 5,3 procent efter kvartalsrapporten. Med högt ställda förväntningar på verkstadskoncernen räckte det inte med ett justerat rörelseresultat i linje med förväntansbilden och en orderingång som var 8 procent över förhandstipsen.

Scanias globala inköpschef Anders Williamsson varnade enligt Dagens industri för att halvledarkrisen kommer att bli långvarig och pressa fordonsbranschen under hela 2022. Sektorkollegan Volvo befann sig i den nedre delen av listan med en nedgång på 3,3 procent.

Traton där Scania ingår, gick däremot mot strömmen och steg 0,5 procent efter att på måndagskvällen meddelat att utvecklingen under det första kvartalet varit stark och utsikterna för helåret 2021 höjdes.

Fingerprint steg omkring 25 procent efter publicering av den tidigarelagda rapporten. Rörelseresultatet förbättrades till 1,7 miljoner kronor från -17,7 miljoner kronor samma kvartal föregående år. Nettoomsättningen var 355 miljoner kronor jämfört med bolagets tidigare prognos om intäkter i spannet 310-350 miljoner kronor för årets första kvartal.

Stanna hemma-effekten har fortsatt att gynna byggvarukedjan Byggmax i det första kvartalet och aktien steg 3,7 procent efter rapporten. Även Bufab stärktes 5,9 procent efter sin rapport, medan Net Insight sällade sig till rapportförlorarna och var ner 9 procent.

Alltainer, som tillverkar sjöcontainrar inredda som bland annat bostäder, stod för en rejäl rusning på 128 procent efter att bolaget ingått ramavtal med Mountain Container i amerikanska delstaten Montana om leverans av kontorscontainers. Order inom ramavtalet har ett värde på minst 5,15 miljoner dollar.

Enligt mediauppgifter har det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates sålt en post drygt 4,8 miljoner aktier i EQT till priset 286 kronor. Aktien backade 5,6 procent till 281 kronor.

Betsson tilldelades en säljrekommendation av ABG och föll 5,8 procent. Sektorkollegan Gaming Innovation Group föll 7,4 procent efter avslutat avtal med ett europeiskt mediabolag.

Boule Diagnostics föll 5,5 procent på sänkt rekommendation till behåll (köp) från Pareto.

Tobii tappade utan synbara avtryck i nyhetsflödet nära 8 procent. Det var den andra dagen med nedgång som nu summerar till drygt 10 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30 tisdag 20 april

Källa: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Alltainer - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Betsson B - I dag

{point.key}

Boule Diagnostics - I dag

{point.key}

Bufab - I dag

{point.key}

Byggmax Group - I dag

{point.key}

EQT - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Net Insight B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Tobii - I dag

{point.key}

TRATON - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -