VACCIN
J&J BAD KONKURRENTER UNDERSÖKA BLODPROPPSPROBLEM - WSJ (Direkt)

2021-04-16 13:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson, som likt Astra Zeneca framställt ett vaccin som stött på problem i form av blodproppar, bad enligt Wall Street Journal konkurrenter om hjälp att bedöma riskerna innan marknadsgodkännandet.

Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Astra Zeneca ska ha uttryckt sig positivt kring att göra gemensam sak av säkerhetsproblemen och kommunicera fördelar och risker med vaccin, men Pfizer och Moderna såg inget behov av en gemensam insats, enligt Wall Street Journals källor.

Johnson & Johnson har via koncernbolaget Janssen Pharmaceuticals utvecklat vaccin som likt Astra Zenecas motsvarighet lett till extremt ovanliga fall av blodproppar. I samband med detta sträckte det amerikanska läkemedelsbolaget ut en hand mot konkurrenterna för att se över problematiken, skriver Wall Street Journal.

Kontakterna togs via mejl och telefonsamtal, i akt och mening för att upprätta en informell allians och samordna undersökningar och kommunikation kring de problem som uppstått i form av blodproppsfallen.

Bieffekten blodpropp har upptäckts i sju fall, varav ett dödsfall konstaterats, bland de mer än sju miljoner vaccindoser som hittills administrerats ut i USA, enligt USA:s hälsovårdsmyndighet CDC.

Några sådana problem har dock inte anträffats hos Pfizer och Moderna, som framställt vaccin med en annan teknik än Johnson & Johnson-bolaget Janssen och Astra Zeneca. Ett skäl bakom att kontaktförsöket slogs bort var risken att Pfizers och Modernas vaccin av missförstånd skulle blandas in ihop med blodproppsproblematiken, enligt tidningens källor.

Flera länders hälsovårdsmyndigheter har beslutat att stoppa vaccinationsarbetet med Astra Zenecas och Janssens vaccin, medan andra valt att fortsätta då blodproppsriskerna bedömts vara mindre än fördelarna med att komma snabbare till flockimmunitet och göra pandemin till historia.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Johnson & Johnson - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Moderna - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -