Tellus Midas
Fortsatt positiv syn på börsen - Tellus Midas ökade 4,7 procent i mars (Finwire)

2021-04-16 10:24
Fonden Tellus Midas steg 4,7 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 6,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,1 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Bo Pettersson och Anders Bruzelius.

Inledningsvis skriver förvaltarna att vi just nu befinner oss i en "Goldilocks economy" vilket innebär, lite förenklat, att alla stjärnorna står rätt.

"Stora delar av de globala ekonomierna stimuleras för närvarande av både expansiv penningpolitik och extremt stimulativ finanspolitik. Den amerikanska centralbankschefen Jeremy Powell har sagt att den låga räntan skall bestå till åtminstone 2023 och hans företrädare Janet Yellen, numera finansminister, har tillsammans med President Biden lagt ett mycket expansivt finanspaket där bland annat ”helikopterpengar” i form av checkar om 1 400 USD ingår. Dessutom planeras ett enormt infrastrukturpaket. Om alla finanspolitiska paket godkänns av kongressen kommer de att uppgå till över 15 procent av BNP och kommer därmed passera President Roosevelts berömda The New Deal", skriver förvaltarna.

Vidare skriver Pettersson och Bruzelius att de har en fortsatt positiv syn på börsen och räknar med att bank och finans samt bilrelaterat fortsätter utvecklas väl även kommande månader.

Fonden har under mars köpt aktier i den holländska banken ING Group, Societe General, den amerikanska investmentbanken JP Morgan samt Intrum. Förvaltarna räknar med att dessa bolag gynnas av stigande räntor samt företagsaffärer.

"Konjunkturkänsligt har fått en större andel via nya köp i fordonsunderleverantörerna Autoliv och Veoneer, fönstertillverkaren Inwido samt den tyska lastbil- och personbilstillverkaren Volkswagen. Kortsiktigt kan produktionsstörningar uppstå inom fordonsindustrin på grund av halvledarbrist. Emellertid har sektorn en stark underliggande tillväxt för såväl last- som personbilar 2021", kommenterar förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Intrum Justitia, Kinnevik och Walt Disney Company med portföljvikterna 5,2, 4,9 respektive 4,6 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Midas - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -