Tellus Globala Investmentbolag
Tellus Globala Investmentbolag ökade 7,7 procent i mars - köpt aktier i Sampo (Finwire)

2021-04-16 10:43
Fonden Tellus Globala Investmentbolag steg 7,7 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 7,0 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 11,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Bo Pettersson och Anders Bruzelius.

"I takt med att vaccineringar rullas ut börjar marknaderna diskontera en vändning i den globala ekonomin. IMF kom med en ny prognos i slutet av mars som visar på en global tillväxt på 6 procent 2021. I USA förväntas en ännu högre tillväxt kring 8 procent. Optimismen i ekonomin bekräftas av inköpschefsindex men även av en mycket stark amerikansk sysselsättningsstatistik i början av april", kommenterar förvaltarna.

Vidare skriver Pettersson och Bruzelius att endast mindre justeringar av fonden gjordes under mars. Den cykliska exponeringen förändrades genom att positionerna i tyska fordonsbolaget Daimler och verkstadsbolaget Siemens utökades medan Volvo viktades ner efter en tid med god kursutveckling.

Vikten mot finans ökades genom ytterligare investeringar i Sampo. Vikterna i Investor och Kinnevik ökades till fördel för Industrivärden C.

"Inom kort börjar bolagen presentera sina Q1-rapporter vilket kan påverka börshumöret en del. Vi fortsätter att aktivt följa utvecklingen i FAANG-bolagen och noterar att de nu börjar få rimliga värderingar där P/E-talen ligger mellan 25 - 30. Undantaget är Amazon vars P/E hovrar kring 75. En försvagning av sektorrotationen skulle eventuellt kunna leda till revansch för FAANG-bolagen efter den svaga starten på året", skriver förvaltarna avslutningsvis.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Investor med en portföljvikt på 4,6 procent. Även Morgan Stanley och Apple utgjorde betydande delar av portföljen med 4,2 respektive 4,0 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Globala Investm... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -