Coeli Global Selektiv R SEK
Henrik Milton ser fin uppsida i Intel (Finwire)

2021-04-16 12:44
Fonden Coeli Global Selektiv har köpt aktier i halvledartillverkaren Intel.

"Sista tiden har det varit mycket rapportering i media om brist på halvledare. Volvo, GM, Ford och många andra biltillverkare har varnat för att man måste minska produktionen under första delen av 2021 eftersom det inte finns tillräckligt med halvledare för att montera klart fordonen", skriver Milton.

Intel är den ledande leverantören av CPU:er till IT-branschen. Kunder är datortillverkare som HP, Dell, Lenovo men bolaget har också många kunder inom datacenter såsom Amazon och Microsoft.

"På Intels ”mini”-kapitalmarknadsdag i mars förmedlades ett antal nyheter. Den första var att man kommer gå vidare med ordern på EUV-maskiner från ASML och att man ska börja massproducera chip med 7 nm avstånd. Intels 7 nm är ekvivalent med TSMCs avancerade 5 nm tillverkning. Det som har hållit tillbaka Intelaktien är att man ligger några år efter med tillverkningen av de minsta noderna och att man tidigare har varit för aggressiv gällande chip designen", fortsätter förvaltaren.

Enligt Milton är Intel billig om man jämför med de andra stora chipbolagen. Idag värderas bolaget till 13x vinster för kommande året vilket kan jämföras med Nvidia och AMD som värderas runt 40x vinsten.

Coeli Global Selektiv ser en uppsida om 40 procent i Intel.

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Coeli Global Select R SEK - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -