RÄNTOR/VALUTOR
DOLLAR NÅGOT SVAGARE, SMÅ RÄNTERÖRELSER (Direkt)

2021-04-15 06:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ränterörelserna är förhållandevis små och dollarn handlas något svagare jämfört med onsdagens svenska stängning.

Den ränteuppgång som noterades tidigare under året när marknaden var fast övertygad om att stimulanser kombinerat med en ekonomi som öppnade upp efter pandemin skulle leda till inflation verkar ha lagt sig. Marknaden har tagit till sig Feds budskap att räntan kan förbli låg. Det var också fortsatt en del av budskapet när Fed-chefen Jerome Powell talade på onsdagen.

Han sade att ledamöterna kommer att vänta tills inflationen varaktigt har nått 2 procent och arbetsmarknadens återhämtning är avklarad innan en räntehöjning övervägs. Vilket inte är sannolikt före 2022.

Fed väntas dessutom dra ned på tillgångsköpen innan räntan sänks.

Han upprepade också att det är "mycket osannolikt" att det blir en räntehöjning i år och noterade att de flesta i FOMC inte ser en höjning förrän 2024.

Även vice Fed-chefen Richard Clarida sade att centralbanken kommer att vilja se en inflation "måttligt över 2 procent" under en period.

"Inflationen kommer alltid att röra sig. Måttet på framgång är långsiktiga förväntningar som är väl förankrade", sade han.

Om Feds nya mått på inflationsförväntningar skulle börja röra sig uppåt på ett varaktigt sett kan det enligt honom vara ett tecken på att policyn behöver justeras.

"Dollarn har tappat fart i linje med nedgången i amerikanska räntor och att Fed har hållit fast vid sin duvaktiga hållning", sade Yujiro Goto, chefsvalutastrateg vid Nomura Securities, till Reuters.

Samtidigt som Fed-ledamöterna försäkrade marknaden om att en räntehöjning lär dröja kom Feds regionala konjunkturrapport Beige Book som visade att den ekonomiska aktiviteten i USA accelererade till en måttlig takt från slutet av februari till början av april.

Trots utbredda störningar i försörjningskedjan ökade tillverkningsaktiviteten ytterligare och hälften av distrikten rapporterade om "robust" tillväxt.

I linje med andra rapporter var det positiva tecken kring turism mot bakgrund av ökad efterfrågan på fritidsaktiviteter och resor, lättade restriktioner, ökade vaccinationer samt stimulansutbetalningar.

Vidare rapporterades om mer optimistiska utsikter och något ökade priser.

Under torsdagsmorgonen kommer penningmarknadsaktörernas inflationsförväntningar från Kantar Prospera och regeringen presenterar vårbudgeten följt av en pressträff med finansministern.

Senare under dagen följer amerikansk detaljhandelsstatistik och industriproduktion för mars samt den vanliga veckovisa statistiken över nyanmälda arbetslösa.

             torsdag kl 6.25 (onsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    8:4725  (8:4639)  EUR/USD    1:1973  (1:1957)
EUR/SEK   10:1416 (10:1233)  USD/JPY    108:86  (109:00)
Jp obl 2    -0,13   (-0,13)  Jp obl 10    0,09    (0,09)
Ty obl 2    -0,69   (-0,69)  Ty obl 10   -0,26   (-0,28)
US obl 2     0,17    (0,17)  US obl 10    1,63    (1,64)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -