Carnegie Rysslandsfond
Carnegie Rysslandsfond ökade 7,10 procent i mars - höjd ESG-rating för Alrosa (Finwire)

2021-04-14 13:32
Fonden Carnegie Rysslandsfond steg 7,10 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,79 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Fredrik Colliander.

Under mars gynnades fonden av NovaTek Joint, Sberbank of Russia och Gazprom. I den negativa vågskålen fanns Polymetal International, Mail.ru och X5 Retail Group.

"The US Director of National Intelligence´s Office anklagar i en rapport Ryssland för att ha försökt påverka det nyligen avslutade presidentvalet. Rapporten anklagar också president Putin för att personligen ha varit inblandad. Det är sannolikt att nya sanktioner planeras med rapporten som underlag. Den ryska marknaden reagerade senare negativt på att USA:s nyligen valda president Joe Biden kraftigt kritiserade Putin och sade att han få skulle betala ett pris för sin inblandning i valen", kommenterar förvaltaren inledningsvis.

Vidare skriver Colliander att många ryska bolag kom med resultat för det fjärde kvartalet 2020 under månaden. Överlag var rapporterna något bättre än väntat som var fallet för till exempel InterRao, LSR, Mail, Polymetal, Alrosa och Lukoil.

"Sustainalitics har nyligen höjt Alrosas ESG rating. Bolagets rating höjdes i nästan alla underkategorier och är nu ett av de högst ratade av alla bolag inom Precious Metals Mining. Nästan 5 procent av fondens kapital är investerat i Alrosa", fortsätter förvaltaren.

Det största innehavet i fonden var Sberbank of Russia med en portföljvikt på 9,5 procent. Även Gazprom och NovaTek Joint vägde tungt med 9,3 respektive 6,7 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Carnegie Rysslandsfond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -