Carnegie Asia
Gynnades av Taiwan Semiconductors - Carnegie Asia ökade 1,10 procent i mars (Finwire)

2021-04-14 13:45
Fonden Carnegie Asia steg 1,10 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,37 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Gunnar Påhlson.

"Mars är ofta en svag månad i Asien som en följd av att börsen rusar för snabbt upp innan det kinesiska nyåret som inträffar i februari. Så även i år. Rekordlågt ränteläge vid årets början, stora stimulansåtgärder, inte minst i USA, och ett stort intresse för investeringar i teknologi och förnybar energi, där vinsterna ofta ligger i framtiden, innebar att börsbubblan var ett faktum för en månad sedan", skriver förvaltaren inledningsvis.

Under månaden gynnades fondens avkastning av innehav i Taiwan Semiconductors, Tencent Holdings och CSPC Pharmaceuticals. Tyngde utvecklingen gjorde Geely Auto, Jiangxi Copper och Sunny Optical Tec.

Vidare skriver Påhlson följande angående makrobilden i Kina.

"Kinas mål för BNP tillväxten 2021 sattes till 6 procent eller över, på folkkongressen i mars. Detta får ses som konservativt. Samtidigt noterar vi en viss åtstramning i kreditgivningen. Begränsningar har införts för utlåning till fastigheter. Marginalbelåningen för privatpersoners aktieinvesteringar har också nått en allt för hög nivå enligt centralbanken. Då stabilitet är nyckelordet för kinesisk politik, behöver man inte bli förvånad över att åtgärder vidtas för att strama åt i syfte att undvika bubblor, vare sig det gäller fastighetsmarknaden eller börsen."

Fondens enskilt största innehav vid månadsskiftet var Taiwan Semiconductors med en portföljvikt på 8,9 procent. Även Samsung Electronics och CSPC Pharmaceuticals utgjorde betydande delar av portföljen med 7,0 respektive 4,0 procent.

Kina var den region med mest allokerat kapital, exponeringen uppgick till 40,5 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Carnegie Asia A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -