AEGIRBIO
SER POTENTIAL TILL POSITIVT RESULTAT 2021 - VD (Direkt)

2021-04-14 12:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Diagnostikbolaget Aegirbio har tidigare redovisat ett negativt helårsresultat för 2020. Med stöd av lanseringen av ett salivbaserat snabbtest för covid-19 under 2021 finns det enligt vd Martin Linde dock potential för att bolaget kan vända till positiva siffror för innevarande helår.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter onsdagens pressmeddelande om att bolaget lanserar ett salivbaserat snabbtest för covid-19, ett besked som fått aktien att stiga med nästan 40 procent till 45 kronor. Sedan början av året har aktien därmed mer än fördubblat sitt värde.

Finns det potential att lönsamhet kan uppnås redan i år?

"Vi har låga kostnader så det är klart att det finns en möjlighet till det", säger Martin Linde.

"Sedan därifrån till att det verkligen sker, det vet jag inte riktigt", tillägger han.

Aegirbio står alltså inför en lansering av ett salivbaserat snabbtest för covid-19. Ännu så länge finns testet dock inte att köpa för professionella aktörer på marknaden, men så snart distributörsavtal finns på plats kan försäljningen ta vid, är budskapet.

Vad är de kritiska punkterna för hur väl ni kommer att nå ut med det här testet?

"Det är att välja rätt distributörer. Nästa steg är att få över det till hemtest, men distributörer är nyckeln just nu och det handlar om att skala upp produktionen", säger Martin Linde.

Tanken är att testet ska lanseras via distributörer till professionella aktörer på ett flertal marknader, även utanför Europa.

"Vi är i förhandlingar med ett antal distributörer och återförsäljare", säger Martin Linde.

Martin Linde är dock förhindrad att svara på i vilket land som testet kommer ut på först.

"Det kommer ett pressmeddelande på det också", säger han utan att precisera närmare när detta pressmeddelande ska offentliggöras.

Aegerbio har en tredjepartslösning för produktionen på plats och arbetar för närvarande med att skala upp produktionen. Inledningsvis ska produktionen kunna tillåta tillverkning mellan 1 till 2 miljoner tester per månad. Förhoppningen är att senare kunna skala upp takten ytterligare.

Aegirbio avslöjar inte till vilket pris testet kommer att säljas, men ger viss vägledning i frågan.

Hur kommer ni prismässigt att ligga jämfört med så kallade PCR-tester?

"I paritet", säger Martin Linde.

I en intervju som Travelweekly genomfört med Randox, som är en leverantör av PCR-tester, kan dessa kosta från 100 pund styck eller ofta ännu mer. I en satsning för att främja resande har dock den största leverantören av PCR-tester i Storbritannien sänkt sitt pris till 60 pund per test, motsvarande cirka 700 kronor.

När Nyhetsbyrån Direkt ställer en direkt fråga om priser för provtagning med PCR-test som ligger på cirka 1.500 kronor svarar Martin Linde att Aegirbios pris "inte alls ligger i samma härad" utan klart lägre än så. Viktigt att påpeka är även att Aegirbio i början av sin lansering kommer att fokusera på den professionella marknaden och alltså inte riktat mot privatpersoner.

Svårigheten att bedöma marknaden för covid-19-tester speglar sig i de spretiga siffror som prognoserna för testmarknaden för covid-19 vittnar om. En rapport från Fortune Business Insight nämner en global testmarknad på 6,22 miljarder dollar vid 2020 som ska växa med i genomsnitt 2,7 procent per år till 8,04 miljarder dollar vid 2027. Bara i Nordamerika väntas marknaden under 2021 uppgå till 2,42 miljarder dollar.

Enligt Globaldata väntas PCR-tester i Kina nå en toppförsäljning om 2 miljarder dollar i Kina under 2022.

Reportlinker ser istället framför sig en negativ genomsnittlig årlig tillväxt om 9 procent för covid-19 tester för prognosperioden 2021 till 2026. Dock framgår inte hur stor marknaden bedöms vara.

Enligt en rapport från Global Market Estimates över hemmamarknaden för covid-19-test väntas den växa med i genomsnitt 8,2 procent för prognosperioden 2021 till 2026. Inte heller detta prognosinstitut avslöjar dock storleken på marknaden.

Aegirbios moderbolag redovisade ett negativt helårsresultat för 2020 på 18,5 miljoner kronor. Startdatum för koncernen var den 23 oktober 2020.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


AegirBio - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -