På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
NYA REKORD EFTER STARK AVSLUTNING, S&P500 +0,8% (Direkt)

2021-04-09 22:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna avslutade fredagen starkt. Efter att ha handlats oregelbundet under större delen av fredagen kom ett ryck under sista timmen och de tre stora indexen stängde tydligt på plus. S&P 500 och Dow Jones noterade nya rekord.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,9 procent till 33.802. S&P 500 steg 0,8 procent till 4.128, samtidigt som tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,5 procent till 13.900.

Handeln var generellt lugn inför rapportperioden som drar i gång nästa vecka.

Producentpriserna steg klart mer än väntat i mars, och spädde på förväntningarna om en högre inflation i takt med att den amerikanska ekonomin återhämtar sig från krisen.

Amerikanska centralbanksledamöter har dock varit tydliga med att de kan tolerera en inflation över målet och börserna tog siffran med ro.

"Jag förstår varför investerare säger att de inte är oroade på prisfronten eftersom reflationsvinkeln kommer att vara fördelaktig för resultaten", sade Sam Stovall, chefsinvesteringsstrateg vid CFRA Rsearch, till Reuters.

Bland enskilda aktier steg Amazon 2,2 procent på fredagen. Under fredagen röstade de anställda vid en anläggning i Alabama nej till att bilda fackförening. Det är en seger för Amazon i en fråga som fått nationell uppmärksamhet och lett till en debatt om arbetsförhållanden på företaget.

Kryssningsföretaget Carnival Cruises steg omkring 2,6 procent på fredagen, bland annat efter höjda rekommendationer från Argus och Credit Suisse.

Samtidigt berördes sektorn av att delstaten Florida bestämt sig för att stämma CDC och amerikanska hälsodepartementet för att tvinga fram en återstart av kryssningar, som varit nedstängda i över ett år.

Royal Caribbean meddelade på torsdagen att bolaget förlänger sin nedstängning av alla kryssningar från USA till och med den 30 juni.

Industrikonglomeratet Honeywell handlades upp omkring 3,4 procent efter att Jeffries och JP Morgan höjt riktkurserna för bolaget.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 3 punkter till 1,66 procent.

Bild: S&P500 fredagen den 9 april

imageBildkälla: InfrontHoneywell Internationa... - I dag

{point.key}

Amazon.com Inc - I dag

{point.key}

Royal Caribbean Cruise... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -