VIRUS
SVÅRTOLKAT SMITTLÄGE, RESTRIKTIONER FÖRLÄNGS – FHM (Direkt)

2021-04-08 14:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Smittspridningen av covid-19 i Sverige är hög men läget är mer svårtolkat än vanligt till följd av påsken. Restriktionerna för handeln och restauranger förlängs.

Det sade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens presskonferens.

Restriktionerna för serveringsställen och handeln förlängs till den 2 maj, med bland annat stängt för förtäring från klockan 20.30 och åtgärder för att personer ska handla ensamma. Maxantalet på 500 personer ligger också kvar.

"Vi har en hög smittspridning", sade Anders Tegnell.

Han tillade att påsken ställer till det, men att smittspridningen tidigare minskat under ledigheter och att andelen positiva tester ligger relativt konstant.

Inläggningar på IVA börjar närma sig toppnivåerna från före jul, vilket följer tidigare ökande smittspridning.

"IVA har en tung belastning", sade han

Dödsfallen har dock inte stigit med den ökade smittspridningen utan ligger på en platå tack vare vaccineringarna. Totalt har nu 13.595 personer avlidit med covid-19 i Sverige.

Vidare har nu 1,3 miljoner svenskar fått minst en vaccindos, där runt 550.000 personer fått två doser och därmed är färdigvaccinerade.

"Vi hoppas nu att leveranserna ökar så det här kan gå ännu snabbare. Vaccinationer är nu det som kommer att göra störst skillnad", sade Anders Tegnell.

Han sade vidare att FHM nu tittar på hur de ska använda Astra Zenecas vaccin i Sverige på bästa sätt, med tanke på rapporter om biverkningar. Nu gäller att vaccinet används för personer över 65 år medan yngre åldersgrupper är pausade.

Anders Tegnell sade också att det globalt är en fortsatt uppgång i smittspridningen, även om påsken precis som i Sverige gör läget mer svårbedömt.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -