SVERIGE
SER GRADVIS ÖKNING AV KONSUMTION SNARARE ÄN BOOM - SEB (Direkt)

2021-04-08 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pandemin och restriktioner har medfört att svenska hushåll sparat mer och konsumerat mindre. När samhället väl öppnar igen finns en uppdämd konsumtion att ta igen, men mycket talar för att det kan bli en mer utdragen process snarare än en kraftig boom.

Det skriver SEB-ekonomerna Marcus Widén och Olle Holmgren i en analys.

De noterar att varukonsumtionen ökat under krisen när många tjänster inte gått att konsumera och att detta troligen vänds när väl tjänster går att konsumera som förr.

"En dämpning i varukonsumtionen kan tala för ett mer utdraget scenario snarare än ett fullständigt kosläpp, även om risken uppenbarligen ligger på uppsidan", skriver de.

De konstaterar att restriktioner för framför allt tjänstekonsumtion gjort att sparkvoten i Sverige under coronapandemins 2020 tvingats upp till nivåer som enbart överträffats av något enskilt kvartal under 90-talskrisen. Stort fokus ligger nu på i vilken mån det byggts upp ett uppdämt konsumtionsbehov under krisen som kommer att leda till en konsumtionsyra när väl restriktioner kan lättas.

Coronakrisen har ritat om konsumtionsmönstren i Sverige på ett unikt sätt. Branscher som hemmafixande och husdjur har fått sig en rejält skjuts, vilket talar för en dämpning framöver eftersom en del av denna konsumtion antagligen tidigarelagts. Livsmedelshandeln är en annan vinnare när färre ätit på restaurang, medan just restauranger tillhör förlorarna. Man kan räkna med att detta vänds igen även om det finns en begränsning i hur många restaurangbesök man i praktiken kan ta igen.

Inom fritidskonsumtion har det också skett ett skifte till det som faktiskt gått att konsumera. En stor fråga är i vilken utsträckning människor tar igen kulturella tjänster, som konserter och biobesök. Det lär även här bli tal om en viss substitution, menar SEB-ekonomerna, där konsumtionen samtidigt minskar av till exempel streamingtjänster, en av krisens vinnare.

Även om man inom enskilda sektorer kan finna argument för substitution är ändå sparkvoten det mest relevanta måttet på det uppdämda konsumtionsbehovet, menar Marcus Widén och Olle Holmgren. Den är alltså historiskt mycket hög, men vissa konsumenter kan också ha dragit på sig dyrare kostnader under krisen, till exempel genom att byta till en dyrare bostad eller köpa fritidshus. En del hushåll passar antagligen också på att amortera skulder i stället för att fylla på garderoben en extra gång.

"Att det blir en rejäl skjuts uppåt för konsumtionen tror de flesta, men mycket talar alltså för att det ändå kan bli en mer utdragen process", skriver SEB-ekonomerna som tror att sparandet kommer att vara högre 2022 än det var före krisen

Detta utgör samtidigt en uppåtrisk för konsumtionen om sparandet skulle normaliseras mer och gör även att hushållen kan fortsätta att öka sin konsumtion under en längre tid.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -