RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED TROTS STARK SVENSK STATISTIK (Direkt)

2021-04-08 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska statspappersräntor sjönk på torsdagen, i linje med en internationell utveckling, trots överraskande starka SCB-data om tillståndet i den svenska ekonomin. Däremot stärktes kronan mot euron och dollarn.

SCB publicerade flertalet hårda datapunkter om den ekonomiska aktiviteten i Sverige i februari, och den sammantagna bilden som framkom var relativt ljus.

BNP-indikatorn (som den numera kallas) visade att Sveriges BNP preliminärt ökade med 0,7 procent i februari jämfört med i januari, men sjönk 1,1 procent jämfört med februari 2020.

Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet ökade samtidigt med 0,9 procent jämfört med i januari, men sjönk 1,2 procent jämfört med februari i fjol.

Industrins orderingång ökade 0,3 procent i februari jämfört med januari, och steg 5,3 procent jämfört med februari 2020.

Hushållens konsumtion ökade med 2,0 procent jämfört med i januari, men minskade 1,9 procent jämfört med februari i fjol.

SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Marcus Widen skrev i ett kundbrev att tillväxtindikatorerna bjöd på en "stor överraskning på uppsidan".

"Siffrorna bekräftar att BNP kommer att växa första kvartalet och bli klart högre än Riksbankens prognos om en nedgång med 0,4 procent", skrev SEB-ekonomerna.

De påpekade dock samtidigt BNP-indikatorn är just preliminär. Utfallet för januari reviderades ner, vilket antyder att implikationerna för första kvartalets BNP inte är helt klara.

Melanie Debono, Europaekonom på Capital Economics, noterade även hon att februaristatistiken antyder att Sveriges BNP "nästan säkert" växte under första kvartalet. Och även om den senaste tidens ökning i antalet infekterade kan hota planerna på en återöppning så lär svensk ekonomi komma tillbaka till förpandeminivå långt före de flesta andra europeiska länder.

"De kvarstående virusrestriktionerna kommer sannolikt bli kvar under en längre period än vi tidigare räknat med eftersom antalet smittade har ökat kraftigt. Trots det, vägen är krattad för att aktiviteten i Sverige ska komma tillbaka till förvirusnivån under andra halvåret – nästan ett år före euroområdet", skrev Melanie Debono.

Vice riksbankschefen Martin Flodén kommenterade kort torsdagens statistik i samband med ett seminarium på eftermiddagen: "Det går fortsatt bra för ekonomin trots att pandemiläget inte blir ljusare".

Han sade också att pandemins negativa ekonomiska effekter generellt har varit mildare än befarat under det år som varit, och även om han inte vill utesluta något ser Flodén det som osannolikt med en situation där det på nytt skulle bli aktuellt med en negativ styrränta så som ekonomier fungerar i rådande pandemiläge.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan sjönk 4 punkter, till 0,32 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 3 punkter, till -0,34 procent.

Euron försvagades 5 öre mot euron, till 10:19, medan även dollarn backade 5 öre, till 8:56.

Tyska data på morgonen visade på en fortsatt god industriorderingång, +1,2 procent jämfört med i januari, då orderingången ökade 0,8 procent.

Protokollet från ECB:s policymöte i mars visade att rådet som helhet bedömde att riskerna mot tillväxten på medellång sikt hade blivit mer balanserade, även om nedåtriskerna ännu vägde över. Osäkerheter om utsikterna på kort sikt kvarstod, främst relaterat till dynamiken i pandemin och hur snabbt vaccineringarna går.

Nordeas Jan von Gerich noterade att protokollet visade på brett stöd för mötets beslut att öka takten i tillgångsköpen i PEPP-programmet det kommande kvartalet.

"Men det stödet kan avta när den ekonomiska situationen förbättras. Vi ser fortsatt måttligt högre obligationsräntor i euroområdet framöver", skrev han i ett kundbrev.

Amerikanska långräntor har fortsatt handlats oregelbundet, på nivåer väl under de senaste veckornas toppar, efter den svenska marknadens stängning på onsdagen. Tendensen på torsdagen var åter nedåtriktad efter en viss uppgång i den sena USA-handeln på onsdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,64 procent, 2 punkter ner jämfört med vid samma tid på onsdagen.

Onsdagskvällens Fed-protokoll från marsmötet tolkades överlag som mjukt även om det inte gav någon direkt ny vägledning om utsikterna för Fed-policyn. Räntemarknaden reagerade initialt inte nämnvärt på publiceringen, men på torsdagen bidrog protokollet åtminstone i någon mån till att globala långräntor sjönk.

Fed-ledamöterna noterade visserligen ljusare utsikter för BNP-tillväxten och sysselsättningen på medellång sikt, men osäkerhet kvarstår och "nuvarande guidning för Fed fundsräntan och tillgångsköpen tjänar ekonomin väl".

USA-data på torsdagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa steg till 744.000 förra veckan, från 728.000 veckan före. Det var väl över väntade 680.000, men ekonomer påpekar att veckostatistiken är volatil och förra veckans oväntade ökning ändrar inte bilden av en fortsatt förbättring på USA:s arbetsmarknad.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -