På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

IMF
STARKARE ÅTERHÄMTNING, MEN UTSIKTER OSÄKRA, OJÄMNA - IMFC (Direkt)

2021-04-08 16:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den globala ekonomin återhämtar sig från krisen snabbare än väntat, men utsikterna för återhämtningen är mycket osäkra och ojämna mellan länder.

Det framgår av en kommuniké från IMFC-mötet på torsdagen.

"Förhöjda finansiella sårbarheter kan utgöra risker om de globala finansiella förhållandena stramas åt snabbt. Krisen kan orsaka utökade skador och förvärra fattigdom och ojämlikhet, samtidigt som klimatförändringar och andra delade utmaningar blir mer pressande", framgår det av kommunikén.

Ledamöterna i IMFC åtar sig att kalibrera sina åtgärder och stärka samarbetet för att uthållig komma ur krisen. De betonar samtidigt behovet av starkt internationellt samarbete för att accelerera vaccinproduktionen och stödja en rättvis distribution, till rimliga priser, till alla.

"Vi kommer att behålla vårt policystöd, utformad efter landförhållanden tills nedåtpressen på den ekonomiska aktiviteten lättar meningsfullt, fortsätta att prioritera utgifter för hälsovård och assistans till de mest sårbara samtidigt som långsiktigt uthålliga statsfinanser säkras", framgår det av kommunikén.

IMFC håller också fast vid åtagandet om att växelkurser bör spegla underliggande ekonomiska fundamenta, men noterar samtidigt att växelkursflexibilitet kan hjälpa anpassningen av ekonomierna.

"Vi kommer att fortsätta hålla nära kontakt om utvecklingen på valutamarknaden. Vi inser att överdriven volatilitet eller oordnade rörelser i valutakurser kan ha negativa implikationer för ekonomisk och finansiell stabilitet", framgår det av kommunikén.

"Vi kommer att avstå för konkurrensdevalveringar och kommer inte sätta mål för våra växelkurser av konkurrensskäl", fortsätter kommunikén.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -