På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ASIEN
NEDÅT MED KINA OCH HONGKONG I TÄTEN, GEELY AUTO FALLER (Direkt)

2021-03-23 08:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asienbörserna vände nedåt under tisdagen, efter att en initial uppgång successivt suddats ut. Nedgången var stört på de kinesiska marknaderna, som påverkades av vinsthemtagningar efter de senaste dagarna rally i vissa fastlandsaktier.

Nya sanktioner bidrog också till att dämpa riskaptiten på de kinesiska börserna. USA, EU, Kanada och Storbritannien har aviserat en rad sanktioner mot Kina på grund av landets behandling av Uigurmuslimerna.

I Kina var Shanghaibörsen ned 1,2 procent och Hongkongbörsens Hang Seng index hade sjunkit 1,4 procent.

Volvo Cars kinesiska systerbolag Geely Automobiles aktie sjönk med 6 procent på Hongkongbörsen under tisdagen efter att bolaget levererat en 32-procentig vinstförsvagning i årsrapporten för 2020.

Geely Autos omsättning sjönk med 5 procent och året i sin helhet sammanfattas som "svagare än ledningens egen förväntan". 2021 spås dock tack vare en återhämtning i fordonsefterfrågan bli ett bättre år än 2020. Målsättningen för försäljningen, 1,5 miljoner fordon, motsvarar en tillväxt på 16 procent.

Sökmotorbolaget Baidus sekundärlistning i Hongkong på tisdagen fick ett mer ljummet mottagande än andra liknande listningar av stora techbolag.

Baidu, vars primärnotering är på New York-börsen, handlades 0,1 procent under teckningskursen efter att initialt ha gått upp i Hongkong-debuten, varigenom bolaget tillfördes över motsvarande 3 miljarder dollar.

I Tokyo sjönk Nikkei index 0,6 procent. Även här sågs vinsthemtagningar, främst inom sektorer som transport och bank. Japan Airlines sjönk 6,3 procent och West Japan Railway backade 3,9 procent.

USA-börserna stängde upp på måndagen. Investerare avvaktar nu tisdagens utfrågning i representanthusets finansutskott av av Fedchefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen, klockan 17.00. Enligt ett förskrivet anförande kommer Fedchefen framhålla att den ekonomiska återhämtningen har gått snabbare än väntat, men att den är "långt ifrån klar".

Marknadstemperatur kl 07:20
==============================================================
                kl 07:20  kl 12:35   Sedan
                             31/12
Nikkei 225            -0,6%      -   +5,7%
Hongkong Hang Seng        -1,4%      -   +4,5%
Kinas Shanghai Comp       -1,2%      -   -2,0%
Australia S&P/ASX200       -0,1%      -   +2,4%
KÄLLA: Infront.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -