Boliden
Boliden hoppas att Strömfors kan bli en ny guldgruva, expensionsmål för Aitik senareläggs - BN (Finwire)

2021-03-17 13:10
Upptäckten av en mineralisering i Bolidenområdet i norra Sverige kan bli en ny guldgruva samtidigt som expansionen av den befintliga Aitikgruvan har senarelagts tills senare i år. Det säger vd Mikael Staffas inför kapitalmarknadsdagarna på onsdag och torsdag, rapporterar Bloomberg News.

En fyndighet på initialt 2,8 miljoner ton av guld, silver, zink och koppar i Strömfors kan förhoppningsvis växa till en långsiktig verksamhet med en årlig produkt på ungefär en halv miljon ton per år, säger Mikael Staffas som hoppas att det kan bli en ny gruva.

Expansionen av Aitikgruvan till 45 miljoner ton per år har försenats till följd av förhöjd sjukfrånvaro relaterat till covid-19 tillsammans med produktionsstörningar, vilket Boliden varnade för den 15 mars. Mikael Staffas siktar på att bolaget ska uppnå expansionsmålet i Aitik någon gång senare i år. Den sammanlagda påverkan på rörelseresultatet i affärsområdet gruvor uppskattas till närmare minus 200 miljoner kronor under det första kvartalet.

Boliden överväger också en expansion av zinkgruvan i Garpenberg från 3,0 till 3,3 miljoner ton per år.

Boliden ser en god fundamental efterfrågan på koppar i Kina och i resten av världen samtidigt som gruvor i Sydamerika vänta öka sin produktion efter covid-relaterade neddragningar av produktionen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Boliden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -