STORBRIT
VILL SKJUTA UPP GRÄNSKONTROLLER PGA PROBLEM (Direkt)

2021-03-09 05:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska regeringen håller på att ta fram en plan för att skjuta upp nya gränskontroller på livsmedelsimport från EU för att minska risken för leveransstörningar i sommar.

Det rapporterar Bloomberg News.

Tjänstemän hos premiärminister Boris Johnson ser över tidtabellen för när pappersarbetesreglerna ska införas, som enligt plan ska gälla från 1 april. Johnson försöker hantera vad han kallar "tandsprickningsproblem" i samband med brexit.

Storbritannien har hittills intagit en lättsam hållning på importen från EU sedan de lämnade den inre marknaden, medan EU däremot har infört fullständiga gränskontroller på handeln i andra riktningen från den 1 januari, vilket har lett till förseningar för leveranser och minskade fraktvolymer.

Från den 1 april kommer det, som läget är nu, att krävas extra blanketter för att föra in livsmedelsprodukter till Storbritannien och sedan, från 1 juli, striktare gränskontroller tillsammans med ytterligare dokument för all EU-import.

Nu har Boris Johnsons brexit-minister David Frost beordrat en översyn at tidtabellen och hur de nya reglerna påverkar näringslivet, enligt ett uttalande från regeringen, med tillägget att "inga beslut har fattats".

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -