INFLATION
ÖKANDE RISK, OKLARA MARKNADSFÖLJDER - CHEFEKONOM (Direkt)

2021-03-09 10:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationsrisken ökar tydligt och följderna för aktier och obligationer beror helt på hur centralbanker väljer att agera.

Det skriver Shamik Dhar, chefekonom på BNY Mellon Investment Management, i en kommentar.

"Om de stramar åt kommer både aktier och obligationer lida. Om de inte gör det, utan tillåter ekonomin att vara het under ett tag, kommer det att vara ett säljtryck på vanliga obligationer men inflationsjusterade och andra realtillgångar skulle kunna utvecklas väl", resonerar han med tillägget att det oavsett läge kan förväntas vara turbulent.

Med fortsatt mycket ledig kapacitet och då det framför allt varit kontaktnära tjänster som stängt ned - vilka kan öppna upp fort när läget förbättras - så kommer efterfrågan och utbud att följa varandra väl efter hälsokrisen. Inflationsoron på marknaden är därmed troligen till viss mån överdriven, resonerar han samtidigt.

Blackrock Investment Institute (BII) skriver i ett marknadsbrev att den senaste tidens högre realräntor reflekterar förväntningar om en stark ekonomisk återstart.

"Vaccinutrullning och finanspolitiska satsningar leder vägen till en accelererad global omstart vilket reflekteras i den senaste tidens ökning i realräntor", framhåller BII.

Ur ett ränteperspektiv förordar BII fortsatt realobligationer medan amerikanska statsobligationer sänks till undervikt. Tyska statsobligationer rankas fortsatt neutral medan perifera papper sänks till neutral när ränteskillnaden mot tyska motsvarigheter sjunkit till rekordlåg nivå.

BII har en negativ dragning till företagsobligationer och statspapper men en positiv hållning till aktier med stöd av "relativt sett mer attraktiva värderingar".

Ur ett aktieperspektiv höjs euro-tillgångar till neutral medan rådet för brittiska papper nyligen har höjts till övervikt, med en placeringshorisont om sex till tolv månader.

"De stigande statspappersräntorna har pressat aktier på senare tid. Vi ser dock brittiska och europeiska aktier som välplacerade i denna miljö. Vår analys visar att aktiepriser typiskt sett är mindre känsliga mot stigande räntor när värderingar är låga eller aktieriskpremier höga", skriver BII.

På längre sikt anses europeiska företag också ha bra utsikter för bra avkastning med stöd av hållbarhetsinitiativ. Förändringen till en koldioxidfri ekonomi ses som en nyckel för att driva avkastning på tillgångar framöver, skriver BII.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -