TESLA
BYGGER JÄTTEBATTERI I TEXAS EFTER ELNÄTSKOLLAPS - BN (Direkt)

2021-03-08 15:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elbilstillverkaren och batteriutvecklaren Tesla har gjort inträde i den för närvarande högst kaotiska energimarknaden i Texas, som kollapsade i februari till följd av ovanligt kyligt väder, rapporterar Bloomberg News.

Av fastighetsregister i Texas framgår att Gambit, ett av Teslas dotterbolag, i skymundan etablerat ett energilagringsprojekt i Angleton i Texas. Här byggs nu ett batteri som ska kunna ge elektricitet åt 20.000 hushåll under en varm sommardag, enligt nyhetsbyrån.

Teslas vd, Elon Musk, flyttade nyligen till Texas från Kalifornien och nyttjade i februari tillfället då miljontals blev strömlösa åt att håna elnätsoperatören i delstaten på Twitter.

Idén med att upprätta stora energilagringssystem i Texas tros vara att dra nytta av årstidsvariationer och möjligheten att ta vara på överutbud av genererad kraft i batterier. Kapaciteten lagras och kan därefter skickas ut på elnätet när kraftgenereringen är lägre, som i februari i år.

Energiverksamheten är en verksamhetsdel som positiva analytiker och Elon Musk själv ofta omtalar som bortglömd av kapitalmarkanden. Under en rapportpresentation sommaren 2020 hävdade vd:n att energienheten i framtiden förmodligen kommer bli större än bilverksamheten.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -