På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTORNA SVAGT UPP, DOLLARN STÄRKS (Direkt)

2021-03-08 10:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger överlag svagt i måndagens förmiddagshandel samtidigt som euron tappar mot dollarn. Även USA-räntorna pekar uppåt. Oljepriset steg över 70 dollar för första gången på över ett år efter att Saudiarabien meddelat att en av landets oljeterminaler attackerats av drönare på söndagen.

Vid 10-tiden är den tyska tioåriga benchmarkräntan 2 punkter upp till -0,28 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen är 2 punkter högre på 0,47 procent.

Statistik tidigare på morgonen visade att den tyska industriproduktionen sjönk i januari och det var byggsektorn som drog ned.

Produktionen i den tyska industrin minskade i januari med 2,5 procent från månaden före, medan analytikernas förväntningar låg på en liten uppgång på 0,2 procent,

Jämfört med ett år tidigare sjönk produktionen med 3,9 procent.

Produktionen i tillverkningsindustrin sjönk 0,5 procent under månaden. Energiproduktionen steg 0,6 procent. Byggproduktionen, som i Tyskland räknas in i industriproduktionen, sjönk 12,2 procent jämfört föregående månad, i spåren av en stark utveckling i december (5,4 procent) och slutet på momssänkningen.

Ralph Solveen på Commerzbank konstaterar att utfallet var mycket lägre än väntat, men att det till största delen beror på en massiv nedgång i byggproduktionen – "antagligen orsakad av att den mycket lägre momsen löpte ut".

"Den (mycket mindre) nedgången i tillverkningssektorn beror på betydligt lägre bilproduktion, där leveransproblemen för datachips verkar börja ge sig tillkänna", skriver ekonomen i ett kundbrev.

Här hemma steg SEB:s boprisindikator till 62 i mars, från 57 i februari. Nivån är den högsta sedan mitten av 2017 och bara drygt 10 enheter lägre än rekordnivån från 2015.

66 procent av de tillfrågade tror på stigande priser det kommande året, medan 5 tror på fallande.

Närmast på agendan finns Sentix investerarförtroende för euroområdet, klockan 10.30, och Arbetsförmedlingens veckostatistik, kl 12.00.

USA-räntorna stiger också i måndagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 3 punkter upp till 1,61 procent.

I fredags överraskade februari månads arbetsmarknadsrapport på uppsidan, vilket återupplivade inflationsförväntningarna, sporrade Fed-hökarna och lyfte de amerikanska räntorna och aptiten på dollarn. Tioårsräntan var uppe och vände på 1,60 procent innan den stabiliserades strax under denna nivå.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote, noterar i ett marknadsbrev på måndagen att investerare inte visste vad de skulle göra med det starka jobbutfallet.

"Å ena sida betyder de starka siffrorna att det finns ljus i slutet av covid-tunneln och kombinerade ansträngningar börjar översättas till bättre ekonomiska fundamenta. Å andra sidan ökar en alltför snabb återhämtning riskerna för överhettning i ekonomin", skriver hon.

Hon tillägger att en enskild månad inte räcker för att dra slutsatsen att det finns "betydande" framsteg på den amerikanska arbetsmarknaden, men det är ett tydligt tecken på att saker går i rätt riktning.

Senare i veckan lär KPI för februari (publiceras på onsdag) bli intressant med tanke på den senaste tidens oro för stigande räntor.

I lördags godkände den amerikanska senaten med smalast möjliga majoritet president Joe Bidens stödpaket på 1.900 miljarder dollar.

Eftersom förslaget reviderats sedan det godkändes i representanthuset går det nu tillbaka till den kammaren där en omröstning väntas under tisdagen.

Förslaget kritiserades samtidigt av Republikanerna, vars ledare i senaten, Mitch McConnell, sade att kammaren "aldrig spenderat 2.000 miljarder på ett så godtyckligt sätt".

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:188 mot dollarn, ned från 1:191 i fredags eftermiddag, medan dollarn å sin sida har stärkts till 108:5 mot yenen, från 108:2.

Japans bytesbalans visade ett lägre överskott än väntat i januari, medan Kinas export, mätt i dollar, ökade med hela 60,6 procent i januari och februari, väntat var en ökning med 38,9 procent.

Kronan är 3 öre svagare mot dollarn och knappt 2 öre starkare mot euron.

       måndag kl 10.10 (fredag kl 16.15)
       ===================================
USD/SEK  8:5732  (8:5437) EUR/USD  1:1878 (1:1912)
EUR/SEK  10:1799 (10:1974) USD/JPY  108:48 (108:25)
Ty obl 2  -0,68  (-0,68) Ty obl 10  -0,28  (-0,30)
US obl 2   0,15   (0,15) US obl 10  1,61  (1,58)
Sv obl 2  -0,22  (-0,22) Sv obl 10  0,47  (0,45)


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -