Almi Företagspartner
Bolag med mer jämställda styrelser har bättre lönsamhet - Almi Företagspartner (Finwire)

2021-03-08 09:46
De företag som har mer jämställda styrelser har en signifikant högre lönsamhet och omsättning än övriga bolag. Det har Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleås tekniska universitet, forskat fram vid granskning av 40 000 bolag åt Almi Företagspartner.

Bolag med jämställda styrelser har bättre resultat oberoende av bransch, ålder och vd:s kön, heter det.

Samtidigt visar undersökningen att få företag är jämställda. Det rör sig om bara 15 procent av företagen som uppfyller kriterierna för detta. En styrelse är jämställd när fördelningen man/kvinna är mellan 40 till 60 procent. Samma undersökning 2013 visade att 13 procent av styrelserna var jämställda, därmed handlar det alltså om en blygsam förbättring på bara två procentenheter.

Andelen bolag som har en kvinna i styrelsen uppgår till 40 procent, vilket motsvarar en ökning med 5 procentenheter från 2013.

Kartläggningen har omfattat bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor och/eller minst 5 anställda. Totalt finns det 109 652 sådana bolag men bara 58 675 av dessa har haft minst två styrelseledamöter, vilket är en förutsättning för ett aktivt styrelsearbete.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -