NEW YORK
RALLY EFTER SKAKIG START, S&P500 +2,0% (Direkt)

2021-03-05 22:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna svängde omkring 1 procent åt båda håll under de första handelstimmarna, men det blev köpsidan som till slut vann kampen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,9 procent till 31.497. S&P500 var upp 2,0 procent till 3.841 samtidigt som Nasdaqs kompositindex steg 1,6 procent till 12.920.

Jobbrapporten för februari visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 379.000 personer i februari jämfört med månaden före, att jämföra med förväntningar om 182.000 personer.

"Ytterligare förstärkning är sannolik under kommande månader i takt med att restriktioner lättas. Med det sagt räknar vi fortfarande med att arbetsmarknaden (och inflationen) visar betydande nettosvaghet i flera år", skrev strateger vid TD Securities i ett marknadsbrev, enligt Marketwatch.

Bland enskilda aktier kan noteras klädkedjan Gap som på torsdagskvällen redovisade på ett resultat per aktie på 0:61 dollar för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det var klart över analytikerförväntningarna på 0:18 dollar per aktie. Marknaden svarade med att handla upp aktien 7,6 procent.

Rapporterade gjorde också lågpriskedjan Costco med en lägre än väntad vinst per aktie på kvartalsbasis. Bolaget noterade i rapporten att det upplevt problem i leverantörskedjan som inneburit högre kostnader. Aktien var som mest ned 3,7 procent men rycktes med i den allmänna återhämtningen och stängde 0,5 procent lägre.

Oljesektorn var en av flera som gick starkt på fredagen. Efter att Opec+ på torsdagen kommit överens om en förlängning av produktionsminskningarna steg oljebolag som Exxon Mobil och Chevron 3,8 respektive 4,2 procent, därmed stod Chevron för den största uppgången i Dow Jones industriindex.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 1 punkt till 1,56 procent.

Graf: S&P 500 under fredagen den 5 mars

Källa: Infront

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Gap - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -