På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

VACCIN
EMA BÖRJAR RULLANDE GRANSKNING AV SPUTNIK (Direkt)

2021-03-04 10:44

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA började på torsdagen med en rullande granskning av det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V.

Det tillkännagav EMA i ett pressmeddelande.

EMA kommer att bedöma data i den takt de blir tillgängliga för att avgöra när tillräckliga bevis finns för en formell ansökan om godkännande, skrev EMA.

"EMA kommer att bedöma om Sputnik V uppfyller EU:s vanliga standarder för effektivitet, säkerhet och kvalitet. EMA kan inte förutse tidslinjen, men det borde ta mindre tid att utvärdera en ansökan på grund av arbetet som görs under den rullande granskningen", löd pressmeddelandet.

Sputnik blir det sjunde vaccinet som granskas av EMA. Tre har godkänts hittills, från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca.

Beslut om vaccinet från Johnson & Johnsons dotterbolag Janssen väntas den 11 mars. Rullande granskningar pågår redan av vaccin från CureVac och Novavax.

Sputnik har utvecklats av Gamalejas nationella center för epidemiologi och mikrobiologi. Inom EU skulle en ansökan hanteras av det tyska bolaget R-Pharma Germany.

Den tyske europaparlamentarikern Peter Liese, CDU, sade dock att han är skeptisk till Sputnik.

"De kliniska data som presenteras av Gamalejainstitutet har fortfarande stora frågetecken. Publikationen i den vetenskapliga tidskriften Lancet har väckt kritiska frågor", sade han i ett uttalande.

"Därför är en noggrann vetenskaplig och kritisk granskning av EMA särskilt viktig", fortsatte han.

Enligt Peter Liese har ryska myndigheter sagt att större leveranser till EU bara blir möjliga när vaccinationen i Ryssland är slutförd.

"Eftersom Ryssland ligger efter EU i vaccinationstakt (EU: 2,17 procent, Ryssland: 0,75 procent) kommer detta att bli möjligt under andra halvåret när vi definitivt inte längre behöver Sputnik. Då finns en realistisk chans att utöver de tre godkända vaccinen, kommer Johnson & Johnson, CureVac och Novavax också vara redo att leverera", sade Peter Liese i uttalandet.

"Från min synvinkel borde dagens nyhet vara ett incitament för särskilt Johnson & Johnson att tillhandahålla EU snabbare", sade han.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -