IPO
DELIVEROO VÄLJER LONDON EFTER ÄNDRINGAR I NOTERINGSREGLER (Direkt)

2021-03-04 09:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska restaurangmatleveranstjänsten Deliveroo, i samma skrå som Delivery Hero och Uber Eats, väljer att börsnotera på hemmaplan i London efter att finansminister Rishi Sunak gett sitt bifall till en regeländring som möjliggör för grundare att ha kvar större andel av röstmakten efter notering.

Deliveroo-noteringen spås bli en av de största i London under hela året, då bolagsvärderingen väntas landa på flera miljarder pund. Beskedet beskrivs i nationell press som en seger för Londonbörsen i en tid av technoteringsfeber på börserna i New York och Amsterdam, som blivit störst i EU efter brexit.

Beskedet följer finansminister Rishi Sunaks positiva utlåtande om den utredning om regelförändringar kring noteringar, en utredning som genomförts av den förre EU-kommissionären för finansmarknadstjänster, Jonathan Hill.

Bland Jonathan Hills förslag fanns rekommendationen av att tillåta att aktieslag i olika klasser och strukturer tillåts, vilket underlättar för grundare att behålla mer röstmakt efter en börsnotering, som annars kan späda ut densamma.

Denna form av flerklassarrangemang är vanliga bland stora techbolag i Silicon Valley och har nyttjats av bland andra Facebook och Google.

På torsdagsmorgonen uppgav Deliveroo att den hos bolaget önskade strukturen är väl i linje med Jonathan Hills rekommendation.

Det finns redan ett upplägg för bolag som vill notera flera olika aktieslag på Londonbörsen, men detta gäller för standardnoteringar. De nya reglerna ska tillämpas för "premiumlistade bolag", till vilka Deliveroo ämnar sälla sig när reglerna införs. Noteringen spås alltså ske innan reglerna tas i bruk.

Deliveroo grundades 2013.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -