BÖRS
OMSUSADE AKTIER SKA UTGÖRA NY ETF, BACKAS AV MEDIEPROFIL (Direkt)

2021-03-04 10:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En börshandlad fond (ETF) där innehaven baseras på vilka bolag som omnämns i sociala medier. Det är receptet för Van Eck Vectors Social Sentiment ETF, eller BUZZ som blir instrumentets kortnamn när det på torsdagen börjar handlas på New York-börsen.

En av investerarna i ETF:en är medieprofilen Dave Portnoy, grundare av mediebolaget Barstool Sports, som länge har twittrat offentligt om sina egna aktieaffärer. Den nya fonden ska använda sig av artificiell intelligens för att välja ut aktier utifrån positiva omnämnanden i sociala medier, och de 75 aktier som ingår ska roteras.

De största innehaven i fonden i dagsläget är i tur och ordning Draftkings, Twitter, Ford, American Airlines och Facebook.

Personen bakom tekniken är Buzz Holdings grundare Jamie Wise, som för Fox Business uppger att Buzz-indexet skapades för sju år sedan när företaget genomförde ett analysprojekt om den ökande betydelsen av sociala medier och onlinenätverk inom finansvärlden.

Beslutet att notera ETF:en kommer i kölvattnet av de uppmärksammade spekulationerna kopplade till sajten Reddits aktieforum Wallstreetbets. Den volatilitet som då uppstod fick vissa nätmäklare, som Robinhood, att begränsa handeln i Gamestop och andra utvalda aktier – åtgärder som då fick utstå hård kritik av bland annat Dave Portnoy.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


GameStop - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -