FED
INFLATION PÅ 3 PROCENT SKULLE VARA EXTRAORDINÄRT - EVANS (Direkt)

2021-03-03 19:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationen skulle behöva passera målet om två procent för att ens börja tänka på att bli nervös, och det skulle var något extraordinärt om den lyckades ta sig upp till tre procent.

Det uppgav Fedchefen i Chicago, Charles Evans, som samtidigt betonar att en inflation på tre procent inte skulle vara ett problem.

Charles Evans, som är röstande i FOMC, förväntar sig en starkare återhämtning i den amerikanska ekonomin i år och menar att det fortfarande finns ett mycket stort sysselsättningsgap. Ett gap han tror kommer krympa under 2021, då han i slutet av året förväntar sig en arbetslöshet närmare 5 procent.

Arbetslösheten i USA uppgick till 6,3 procent i januari, vilket var den senaste noteringen.

Evans kommenterade samtidigt att noteringen fortfarande "maskerar miljoner på sidlinjen" och att om man skulle räkna med de som faller ur statistiken så skulle noteringen vara "närmare 9 procent eller högre".

Vad gäller centralbankens tillgångsköpsprogram är det inte dags att börja fundera över en minskning av storleken förens en substantiell förbättring av ekonomin kan skönjas, enligt Evans.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -