RÄNTOR
TESTET BLIR NÄR FINANSPOLITIK FÅR STÖRRE ROLL – OXFORD (Direkt)

2021-03-02 14:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ränteuppgången på senare tid när obligationer sålts av kommer snart att dämpas med starka verbala interventioner från centralbankerna eller utökade tillgångsköp. Men detta är bara början på den verkliga debatten om den framtida mixen mellan finanspolitik och penningpolitik, där en ökad roll för finanspolitiken kan leda till högre räntor, skriver Oxford Economics i en analys.

"Vi tror att användningen av finans- och penningpolitik för att hantera ekonomin sannolikt kommer att bli mer balanserad i framtiden och det är inte dåligt i sig. Övergången kan dock bli smärtsam för marknaderna, vilket kräver en mer känslig hantering än vad som har setts i denna avsäljning", skriver de.

Ränteuppgången på senare tid har drivits av högre inflationsförväntningar, som sedan spätts på av förväntningar om ett paradigmskifte, där finanspolitiken tar ett större ansvar medan penningpolitiken börjar stramas åt tidigare än man förut räknat med.

Oxford Economics räknar med att centralbankerna snart kommer att sätta stopp för sådana spekulationer genom att göra klart att de inte kommer att låta stigande räntor strama åt så här tidigt i återhämtningen – i första hand verbalt och om det inte hjälper genom utökade tillgångsköp.

Bortom detta kvarstår dock, enligt analyshuset, frågan om ett kommande paradigmskifte där finanspolitiken får huvudansvaret för att stabilisera ekonomin. De tror inte själva på något abrupt regimskifte, men väl en gradvis förändring där finanspolitiken får en alltmer framträdande roll. Detta är också välkommet, med tanke på att centralbankerna till stor del tömt ut sin ammunition.

"Finanspolitiken är uppenbart verktyget för att lyfta ekonomin ur strukturellt svagare tillväxt, särskilt med tanke på det globala sparandeöverskottet", skriver de.

En sådan övergång skulle dock få vittgående konsekvenser för ekonomin och finansmarknaderna, med bland annat risk för större volatilitet i konjunkturcykeln till följd av större tidsfördröjning för finanspolitik än penningpolitik.

"Dessutom, om finanspolitiken framgångsrikt lyckas höja

långsiktiga tillväxtutsikter och realräntor kan det väsentligt påverka hur hållbara skulderna är i många länder. Men vi tycker att detta är en risk värd att ta. Att lösa problemet med svag efterfrågan och ett globalt sparandeöverskott är, enligt oss, prioriterat framför att lindra potentiell medelfristig oro över finanspolitisk hållbarhet", skriver Oxford Economics.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -