På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Excalibur
Excalibur steg 1,44 procent i februari - avkastat 15,18 procent på rullande tolv månader (Finwire)

2021-03-02 17:25
Fonden Excalibur steg 1,44 procent i februari. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,78 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Thomas Pohjanen, Björn Suurwee och Marek Ozana.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det dominerande temat på finansmarknaderna under februari var förväntningar på den fortsatta ekonomiska återhämtningen.

"Inkommande data bekräftar bilden av en god återhämtning i de varuproducerande delarna av ekonomin, särskilt tydligt i Sverige och USA. Inköpschefsindex pekar på ökande ekonomisk aktivitet och orderingången stiger i god takt. Den pågående utrullningen av vaccin bidrar till ett mer positivt stämningsläge. I USA förväntas dessutom ett kraftfullt finanspolitiskt stödpaket när den nytillträdda administrationen har majoritet i både representanthuset och senaten", kommenterar förvaltarna.

Vidare skriver Pohjanen, Suurwee och Ozana att stigande långa räntor blir ett naturligt inslag när en starkare ekonomi med högre inflation ska prissättas. Den korta delen av avkastningskurvan låg under månaden kvar på låga nivåer vilket, enligt förvaltarna, kan förväntas i ett läge där centralbankerna signalerat att styrräntorna blir fortsatt låga.

Angående fondens avkastning kommenterar förvaltartrion följande.

"Det betyder att den rullande 12 månaders avkastningen i Excalibur uppgick till 15,18 procent efter februari månads bokslut. Det goda resultatet är hänförligt till brantare avkastningskurvor och även i viss mån till högre räntor generellt i de marknader där vi verkar, Sverige, Eurozonen och USA. Innehaven i bankräntepapper utvecklades också positivt under månaden."

Sharpekvoten de fem senaste åren uppgår till 1,15.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Excalibur - I dag

{point.key}

Excalibur - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -