Sverige
Företagarna visar avvaktande optimism - SEB:s Företagarindikator (Finwire)

2021-03-01 07:43
SEB:s Företagarindikator, som ska synliggöra egenföretagarnas situation, stärktes marginellt under den senaste mätningen och noterades till 13 enheter, jämfört med 12 enheter i februari.

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden ligger kvar på 28 procent, samma nivå som föregående månad. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling minskar från 16 till 15 procent och andelen som tror på oförändrad utveckling ligger på 54 procent, vilket är en uppgång med 3 enheter.

Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling.

"Den senaste tidens förnyade oro kring smittspridningen och ökad risk för nya och omfattande restriktioner får genomslag på företagarnas framtidssyn. Optimismen håller i sig men är något mer avvaktande i väntan på en tydligare riktning. Regeringen har aviserat att det nya nedstängningsstödet även kommer att ersätta för lönekostnader. Det kan komma att spela en avgörande roll för företagens överlevnad om utvecklingen försämras", säger SEB:s företagarekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.


[Tabell 1]

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -