FED
SKULLE VARIT BESVIKEN OM INTE RÄNTORNA STIGIT NU - BARKIN (Direkt)

2021-03-01 11:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns fortsatt skäl till optimism om den amerikansk ekonomins återhämtning, och stigande räntenivåer är inte särskilt oroande.

Det sade Thomas Barkin, Fed-chefen i Richmond, i en intervju med Wall Street Journal.

Han konstaterade att mer coronavaccinering, uppbyggd efterfrågan i konsumtionen, höga sparandenivåer och utsikter för mer offentliga stimulanser ger förutsättningar för en bra svår och sommar. De ser ljuset i slutet av tunneln.

Utsikterna för ekonomin och policyn har varit relativt stabila, men en kraftig uppgång i amerikanska statsobligationer de senaste dagarna har inneburit viss oro hos en del marknadsaktörer om inflationsutsikterna.

Fed-ledamöter har betraktat uppgången som en återspegling av förbättrade tillväxtutsikter, och att det inte föranleder åtgärder.

"I själva verket skulle jag bli besviken om vi inte såg att räntorna steg då utsikterna förbättrades", sade Barkin och tillade att räntenivåerna fortsatt är klart lägre än de prepandemiska nivåerna.

Han förväntar sig att inflationen ska stiga, men inte till problematiska nivåer, och de finanspolitiska stimulanserna antas inte leda till överhettning.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -