RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR FALLER TILLBAKA, SVENSK BNP SJÖNK 4 KV (Direkt)

2021-02-26 10:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker tillbaka i den inledande handeln på fredagen, med tyska räntor 2-3 punkter ned. Börserna står på minus, medan dollarn håller i tidigare förstärkning mot en rad valutor.

USA-räntorna steg kraftigt på torsdagen och toppade vid 1,60 procent enligt vissa noteringar, för att sedan sjunka tillbaka i den asiatiska handeln och landa på 1,47 procent under fredagsförmiddagen.

Även det medellånga segmentet har sett uppgångar, där en del aktörer tvingats se över sina hedgingpositioner. En emission av sjuåriga statsobligationer på torsdagen mötte också svalt mottagande.

En del relativt stark statistik på torsdagen bidrog också, med order varaktiga varor upp mer än väntat och nyanmälda arbetslösa ned till den lägsta nivån på nästan två månader.

"Investerare har släppt statsobligationerna som en het potatis då nya data pekar mot en förbättring i de ekonomiska förhållandena och talar för stigande inflation", noterade Swissquote.

Powell-effekten från tidigare i veckan har därmed varit kortlivad, och även de mest optimistiska investerare frågar sig om inflationen verkligen är under kontroll.

Om man tittar på den tioåriga amerikanska statsobligationen så ligger vi på den högsta nivån på ett år, men fortsatt under prepandemiska nivåer, och klart under det som rådde före handelskriget mellan USA och Kina.

Så det handlar inte om absolut nivå utan det är den snabba uppgången som oroar investerare. Fed kan därför snart intervenera för att göra något åt saken. Givet sitt åtagande om obligationsköp utan övre gräns, så kan de köpa mer, och köpa dem där det behövs mest för att stoppa blödningen över hela kurvan.

"Vi bör heller inte glömma att Fed ännu inte har spelat ut alla kort ännu, utan kan snart tvingas plocka fram sin "yield curve control'-joker för att lätta på spänningarna på marknaden", skrev Swissquote.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade på torsdagen att han välkomnar uppgången inflationsförväntningarna, och tycker att uppgången i långa räntor ännu är ganska blygsam.

I euroområdet har ECB-företrädare vid upprepade tillfällen under veckan flaggat för en inte obekymrad syn på ränteuppgången.

Isabel Schnabel sade i ett tal på fredagen att centralbankerna med sina löften om att behålla de gynnsamma finansiella förhållandena understryker sina åtaganden om att uppfylla mandaten, och att deras policy i sig inte blir en källa till osäkerhet.

Policyhorisonten beror på hur aktörer tar till sig förhållandena och stödets omfattning beror på den ekonomiska återhämtningen.

"Det innebär att förändringar i de nominella räntorna måste bevakas noga och tolkas i ljuset av drivkrafterna. En uppgång i nominella räntor som speglar en uppgång i inflationsförväntningarna är ett välkommet tecken på att policyåtgärderna bär frukt. Även en gradvis uppgång i de reala räntorna kanske inte nödvändigtvis behöver vara en källa för oro om det återspeglar förbättrade tillväxtutsikter", sade hon.

Datamässigt visade fransk BNP en nedgång med 1,4 procent fjärde kvartalet (preliminärt -1,3), medan den spanska inflationstakten var oväntat låg i februari, 0,0 mot väntade 0,6 procent. Utfallet för hela euroområdet väntas nästa vecka.

Svenska räntor handlas någon punkt ned i linje med övriga Europa, medan kronan sammantaget tappat 7 öre mot dollarn och 2 öre mot euron från noteringarna vid torsdagens stängning. Marknadspåverkan från ett stort databatteri från SCB var begränsad.

BNP minskade med 0,2 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje, under väntade +0,6 procent och preliminära +0,5 procent.

Negativa bidrag kom från lagerinvesteringarna (-0,7 procentenheter) och hushållens konsumtion (-0,3), medan exportnettot drog upp med 0,8 procentenheter. Offentlig konsumtion fasta bruttoinvesteringar visade små förändringar.

I årstakt sjönk BNP med 2,2 procent vilket gav ett helårsutfall på -2,8 procent för 2020.

Marcus Widén, ekonom vid SEB, noterar att trots många revideringar bakåt står sig bilden av den svenska ekonomin, där pandemins utveckling avgör.

"Nu under det första kvartalet har vi mer kraftfulla restriktioner. I normalfallet kan BNP säga något om momentum framåt, men inte i det här läget. Nu är det snarare sentiment, restriktioner och vaccinationsprogram som betyder något. Det fjärde kvartalet säger inget om momentum i ekonomin nu", säger han till Direkt.

Hårda data för början av året visade att detaljhandeln steg 3,4 procent i januari, över väntade +1,8 procent och upp från -4,0 procent i december. Handelsbalansen visade ett säsongsrensat överskott på 4,7 miljarder kronor i januari, medan producentpriserna sjönk 0,8 procent i årstakt, upp från -2,7 procent i december.

"Totalt sett har den svenska ekonomin en svag punkt runt årsskiftet. Tillväxtbanan är lite annorlunda än vi väntat medan den stora bilden är intakt. Det var en bra återhämtning under andra halvåret och förhållandena finns på plats för snabb uppgång när väl restriktionerna lättar, medan pristrycket förblir dämpat", skriver Nordea i en kommentar.

Från våra nordiska grannar kan noteras att Danmarks BNP steg med 0,6 procent under fjärde kvartalet, medan Finlands BNP steg med 0,4 procent från föregående kvartal.

              fredag kl 10.50 (torsdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    8:3129  (8:2430)  EUR/USD    1:2144  (1:2220)
EUR/SEK   10:0930 (10:0744)  USD/JPY    106:14  (106:16)
Ty obl 2    -0,65   (-0,65)  Ty obl 10   -0,26   (-0,23)
US obl 2     0,15    (0,16)  US obl 10    1,47    (1,48)
Sv obl 2    -0,25   (-0,25)  Sv obl 10    0,43    (0,46)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -