BÖRSEN
RÄNTOR OCH RAPPORTER HÖLL I TAKTPINNEN,OMXS30 -1,4%(OMS) (Direkt)

2021-02-26 17:55

(Åtgärdar formatering stycke elva)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen drogs med i den rådande oron för stigande räntor på fredagen. Ingen storbolagsaktie lyckades hålla sig på plus och längre ned i listorna rörde rapporter och rekommendationer om.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,4 procent till nivån 2.010. Aktier för 29,3 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Veckan summerade till en nedgång på 1,3 procent för storbolagsindexet.

Inget av storbolagen på OMXS30 slutade dagen på plus. Bäst stod Autoliv emot som stängde på oförändrad nivå, samt Tele2 och H&M som var ner 0,1 respektive 0,2 procent. Bland de aktier som tyngde indexet mest fanns Evolution och Hexagon som backade 3 respektive 2,5 procent. Även Electrolux, som nu är den femte mest blankade aktien på Stockholmsbörsen, syntes i botten med en nedgång på 2 procent.

Micro Systamation har fått en ny storägare i form av Cervantes Capital som är kopplat till Spotify-grundaren Martin Lorentzon som köpt aktier motsvarande 6 procent av kapitalet i teknikbolaget. Marknaden gav tummen upp och aktien steg 12 procent.

Xbrane Biopharma inledde rapportdagen trevande men klättrade stadigt och slutade upp närmare 11 procent. Bolaget gjorde en förlust i det fjärde kvartalet i samma härad som föregående år, men siktar på att inlämna en ansökan om marknadsgodkännande för biosimilarkandidaten Xlucane under det tredje kvartalet.

Hexpol tillhörde förloraraktierna med en nedgång på 7,9 procent. Berenberg Bank har inlett bevakning med säljrekommendation. Banken frågade sig varför man ska betala 13 gånger ebitda för ett bolag som saknar organisk tillväxt. Även Danske Bank ställde sig tveksamma och nedgraderade polymertillverkaren till behåll.

På rekommendationsfronten justerade SEB och Nordea ned sina riktkurser för MTG och aktien förlorade 7,3 procent.

Oscar Properties har beslutat att föreslå en företrädesemission om 150 miljoner kronor samt en apportemission, i syfte att finansiera förvärvet av totalt sex förvaltningsfastigheter i Västberga/Älvsjö och Helsingborg. Aktien backade 9,5 procent.

En skiljenämnd har beslutat att Game Chest ska betala tilläggsköpeskilling om 150.000 dollar till säljaren av Ubercrate efter en lång tvist där Game Chest menat att säljaren inte har någon rätt till tilläggsköpeskilling. Aktien förlorade närmare 11 procent för dagen.

Byggbolaget Serneke föll nära 6 procent efter en rapport där nettoförlusten ökade till 72 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (63), på en något lägre omsättning.

Även mjukvaruteknikbolaget Terranet presenterade röda siffror på sista raden och föll 10 procent. Aerowash, som säljer system för tvättning av flygplan och som är listat på Spotlight, redovisade också röda siffror och tappade 15,6 procent efter sin kvartalsrapport.

Bilias storägare Mats Qviberg har fyllt på med 25.000 aktier i bolaget och aktien klev upp 5,9 procent.

Regnum Cognatio, som helägs av närstående till Bambusers vd Maryam Ghahremani, har sålt 2 miljoner aktier i bolaget i onsdags till kursen 26:20 kronor. Affären var således värd drygt 52 miljoner kronor. Aktien backade 7 procent till 23:60 kronor.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30 fredag den 26 februari

Källa: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Aerowash B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Game Chest Group - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

HEXPOL B - I dag

{point.key}

Modern Times Group B - I dag

{point.key}

Oscar Properties Holding - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Terranet B - I dag

{point.key}

Xbrane Biopharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -