EU-TOPPMÖTE
ÖVERTYGAD NÅ VACCINMÅLET TILL SOMMARENS SLUT (Direkt)

2021-02-25 22:35

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen är övertygad om att EU kommer att nå målet om att vaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen mot covid-19 till slutet av sommaren.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens på torsdagen, efter EU-toppmötets första dag.

Det skulle innebära att 255 miljoner européer har vaccinerats då.

Tidigare har hon definierat slutet av sommaren som den 21 september.

Som väntat konstaterade EU-toppmötet att smittläget är allvarligt och att hårda restriktioner fortfarande behövs.

I ett uttalande sade ledarna att alla icke nödvändiga resor bör begränsas. Samtidigt ska allt göras för att snabba på produktion och distribution av vaccin, och sedan själva vaccinationerna.

Hittills har 51,5 miljoner vaccindoser levererats till EU, sade Ursula von der Leyen. 18,2 miljoner doser har använts som en första dos och 9,8 miljoner som en andra dos.

Dock var EU-ledarna fortfarande oeniga om ett gemensamt vaccinintyg. Den stora frågan är hur det ska användas, om det ska ge vaccinerade personer större rättigheter att resa.

En annan fråga är vetenskapliga oklarheter, som om vaccinerade personer ändå kan föra vidare smittan.

Ursula von der Leyen sade att vissa data pekade mot att två doser med Pfizers vaccin innebär att smittan inte förs vidare.

Kommissionen ska nu arbeta fram ett tekniskt neutralt elektroniskt intyg med plats för information som bland annat vilket vaccin som använts och när personen har testats positivt eller negativt för covid. Det beräknas ta tre månader.

"EU-länderna måste skynda sig på om de vill ha ett intyg till sommaren", sade hon.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel varnade för att om de 27 EU-länderna inte kan enas allihopa kommer vissa länder att sluta bilaterala överenskommelser.

Turistberoende sydliga EU-länder trycker på för att vaccinintyg ska kunna underlätta resande i sommar. Främst Tyskland bromsar.

Urusla von der Leyen sade att också andra aktörer står beredda.

"Google och Apple har erbjudit lösningar till Världshälsoorganisationen. Men här handlar det om känsliga personuppgifter, så vi vill erbjuda en europeisk lösning", sade hon.

EU-toppmötet gav sitt stöd åt kommissionens förslag om ett åtgärdspaket mot nya varianter av covidviruset.

Kommissionen vill föra samman forskare, företag, tillverkare och myndigheter för att snabba på upptäckten och analysen av nya varianter. Detta ska leda till att vaccin snabbare kan uppdateras för att vara effektiva mot de nya varianterna.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -