På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

STÅL
"H2 GREEN STEEL INTE KONKURRENT TILL SSAB" – HARALD MIX (Direkt)

2021-02-23 11:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det nystartade stålbolaget H2 Green Steel ska inte ses som konkurrent till SSAB.

Det säger Harald Mix, styrelseledamot i H2 Green Steel och tillika ordförande för investmentbolaget Vargas samt vd för Altor Equity, under en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Harald Mix menar i stället att det nystartade bolaget vill haka på trenden för produktion av "grönt" stål och vara en medspelare inom branschnischen.

"Vi ser goda möjligheter för att samarbeta med LKAB", säger han.

Maria Persson-Gulda, teknisk chef på H2 Green Steel, uppger under presskonferensen att för att kunna producera grönt stål krävs det att hela produktionsprocessen elektrifieras, vilket kräver "enorma" mängder av förnybar energi.

"Energin kommer att komma från vatten- och vindkraftverk", säger hon under presskonferensen, på frågan om hur energimixen för H2 Green Steels nya produktionsanläggning kommer att se ut.

H2 Green Steel har som ambition att starta produktion av fossilfritt stål 2024. Bolaget avser bygga en storskalig fossilfri ståltillverkningsanläggning i Luleå-Boden-området och byggnaden planeras stå klar 2024. Bakom projektet står också bland annat Northvolts ordförande Carl-Erik Lagercrantz, som också är ordförande i H2 Green Steels styrelse.

Under förmiddagens presskonferens uppger Carl-Erik Lagercrantz att man fått inspiration från Hybrit-projektet som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall. Projektet inleddes 2016 med målet att starta produktion av fossilfritt stål.

"Med hybrit-tekniken syftar SSAB till att ersätta kokskolet, som traditionellt behövs för malmbaserad stålframställning, med fossilfri el och vätgas. Resultatet kommer att bli världens första fossilfria ståltillverkningsteknik, praktiskt taget utan några koldioxidutsläpp", skriver SSAB på sin hemsida angående projektet, där ambitionen är att leverera fossilfritt stål till marknaden 2026.

H2 Green Steel avser använda sig av just den tekniken.

På tisdagen blev det känt att Henrik Henriksson lämnar vd-rollen på Scania för att i stället bli vd för H2 Green Steel.SSAB A - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Metacon - I dag

{point.key}

Cell Impact B - I dag

{point.key}

Impact Coatings - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -