På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
STIGANDE LÅNGRÄNTOR, POWELL-TAL I FOKUS (Direkt)

2021-02-23 16:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Långa europeiska statspappersräntor vände tillbaka uppåt på tisdagen efter nedgången på måndagen sedan Christine Lagarde då sagt att ECB bevakar långränteutvecklingen. Även amerikansk tioårsränta fortsatte att dra uppåt medan Fed-chefen Jerome Powell skulle hålla ett kongressanförande på tisdagseftermiddagen.

"Investerare ska vara förberedda för att inflationsoron håller i", skrev UBS i en marknadskommentar enligt Reuters.

Amerikansk tioårsränta steg 3 punkter mellan måndagens och tisdagens svenska stängning till 1,37 procent.

USA-börserna inledde tisdagen med fallande indexnivåer, inte minst tekniktunga Nasdaq tappade. Även europeiska börser handlades lägre med ett särskilt tapp för tillväxtaktier.

"Reala USA-räntor är nu på positiva nivåer vilket har skapat viss oro runt konsekvenser för aktiemarknaden", framhöll Cesar Perez Ruiz, investeringschef på Pictet, i en marknadskommentar enligt Reuters.

Jerome Powell sade i sitt förskrivna anförande inför senaten att den amerikanska ekonomin ännu är långt ifrån Feds mål för sysselsättning och inflation. Centralbanken bedömer att det är lämpligt att behålla nuvarande intervall för styrräntan till dess att arbetsmarknadsförhållandena har nått nivåer som är förenliga med fyll sysselsättning och inflationen har stigit till 2 procent och är på väg att måttligt överstiga denna nivå.

Han tillade att Fed också kommer att fortsätta köpa värdepapper i åtminstone nuvarande takt till dess att substantiella ytterligare framsteg mot målen har gjorts.

"Vi kommer att fortsätta att tydligt kommunicera vår utvärdering av framstegen mot målen i god tid före en eventuell förändring i köptakten", sade han.

På USA-statistikagendan steg konsumentförtroendet något mer än väntat i februari medan bostadsprisindex visade på en fortsatt ökning under december månad.

Dollarn stärktes något emot yenen samt låg kvar vid 1:2150 gentemot euron, likt på måndagseftermiddagen.

Från ECB-håll sade den franske rådsmedlemmen Francois Villeroy de Galhau att det inte finns några risker för en hög inflation. Enligt honom följer ECB långräntor väldigt noga med syfte att bibehålla bra finansiella förhållanden. Att Frankrike kan låna på tio år till svagt negativ ränta visar enligt honom på nuvarande väldigt gynnsamma förhållanden.

"Men vi kommer att säkerställa att de håller sig väldigt gynnsamma", sade han enligt Reuters.

Fransk tioårsränta drog upp 5 punkter på tisdagen till -0,04 procent. Den svenska motsvarigheten stängde 4 punkter högre till 0,34 procent medan den tyska tioårsräntan samtidigt var 5 punkter upp till -0,30 procent.

Vice Riksbankschef Anna Breman sade i ett förskrivet anförande att mycket negativa räntor, dubbla räntor, kontroll av räntekurvan samt helikopterpengar är ytterligare möjliga verktyg på lite sikt. Om mer penningpolitisk stimulans skulle behövas på kort sikt ser hon i första hand framför sig en negativ reporänta och utökade kvantitativa lättnader.

Svensk krona försvagades 4 öre mot både euro och dollar mellan måndagens och tisdagens svenska räntemarknadsstängning till 10:08 respektive 8:30.

På statistikfronten pekade SCB:s AKU-rapport mot en svag ökning i den säsongsrensad arbetslösheten till 8,9 procent i januari, mot förväntan om 8,8 procent liksom i december.

Swedbanks Knut Hallberg noterade att omläggningen av AKU-definitioner efter årsskiftet gjorde det svårare än vanligt att tolka statistiken. Trots en något högre arbetslöshet bedömde han ändå att arbetsmarknaden håller sig hygglig.

"Arbetsmarknaden försvagade sig något under januari men det var ingen överraskning i och med den andra coronavågen", framhöll seniorekonomen i en snabbkommentar.

Sedan några veckor syns återigen en tydlig uppgång i smittspridningen av covid-19 i Sverige, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, på tisdagen.

Stockholm meddelade om skärpta rekommendationer i regionen, däribland en större eftersträvan av hemarbete samt ökat användande av munskydd i inte minst kollektivtrafiken.

"Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafik under hela dygnet och särskilt under rusningstrafik", sade Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Stockholm, vid en presskonferens.

Folkhälsomyndigheten ska under onsdagen lämna besked om ett nytt "paket" med åtgärder kring covid-19.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -