Grängesberg Exploration
Grängesberg Exploration tror inte på långbänk för att få igång gruvan - vd (Finwire)

2021-02-23 11:21
Gruvutvecklingsbolaget Grängesberg Exploration, som är noterat på NGM Nordic SME, har meddelat att man tagit det första steget i genomförbarhetsstudien för Dannemoragruvans återstart. Formellt innebär det att man inleder processtester för att fastställa en optimal anrikningsprocess.

Scoping-studien, som är det första steget i att få fram en genomförbarhetsstudie, väntas vara klar i det andra kvartalet. Om utfallet blir som företaget hoppas går man vidare med en slutgiltig genomförbarhetsstudie, en studie som också ligger till grund för bolagets miljöansökan. Parallellt kommer företaget att arbeta på sin miljöansökan då scoping-studien utgör ett underlag för den tekniska delen i miljöansökan.

Att starta gruvor i Sverige har inte varit någon lätt process de senaste åren. Bolidens ansökan i Laver har dragits i långbänk och Beowulf Minings, som är noterat på Spotlight, ansökan om bearbetningskoncession för sin järnmalmsfyndighet Kallak i Norrbotten har legat på regeringens bord i flera år. Grängesberg Explorations vd Christer Lindqvist tror inte att bolaget kommer att ha samma långbänk som sina branschkollegor.

“Vi tror inte att det kommer att ta så lång tid att få igång gruvan. Vi har alla tillstånd utom miljötillståndet på plats. Det som vi behöver få igenom är en miljöansökan och vi måste visa att detta är ekonomiskt försvarbart. Miljöprocessen efter inlämnade kan ta upp till cirka ett år bedömer jag. Nästa steg är genomförbarhetsstudien. Utfallet i den vill jag inte förekomma”, säger han till Finwire.

Det är också stora skillnader mellan företagets ansökan och vissa andra gruvprojekt som fastnat i den svenska byråkratin.

“Det här är en gammal gruva och marken har sedan tidigare använts för detta ändamål. Den ligger inte i något skyddsområde. Vi tror inte att vi kommer att fastna”, fortsätter han.

Dannemoragruvan har gått i konkurs historiskt. Lindqvist är dock hoppfull om att den gamla gruvan skall kunna bli lönsam.

“Vår bedömning är att det går att producera väsentligt billigare, och att malmen kan hålla väsentligt högre järnhalter i koncentratet. I korthet innebär det att vi kommer att producera billigare samtidigt som vi kan ta ut ett högre pris för vår malm än tidigare”, säger gruvbolagschefen.

Sverige har av tradition haft väldigt höga halter i sin järnmalm. Dannemora höll inte under sin livstid särskilt hög koncentration. Det straffade sig genom att priset blev lägre och lönsamheten uteblev, enligt Lindqvist.

“Dannemora har redan väldigt mycket på plats vilket innebär att vi snabbt kan komma igång om tillstånd ges och genomförbarhetsstudien visar ett bra resultat. Infrastruktur som är miljömässigt bra finns. Det finns allt från hamnar och järnväg till gruvhissen. Det har investerats stora belopp i den här gruvan historiskt som vi har nytta av”, säger Lindqvist.

Exakt när den första malmen åter kan brytas i Dannemoragruvan vill inte Lindqvist ge någon prognos för. Bakgrunden är att det är så många faktorer som ligger utanför bolagets egna kontroll, uppger han.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

GRANGEX - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -