IPO
FRACTAL STIGER 73% I DEBUTEN PÅ NASDAQ FIRST NORTH PREMIER (Direkt)

2021-02-11 09:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det Göteborgsbaserade företaget Fractal, verksamt inom PC-gaminghårdvara, steg 73 procent till 71 kronor i noteringsdebuten på handelsplattformen Nasdaq First North Premier. Kursen motsvarar ett marknadsvärde på bolagets aktier om totalt 1,8 miljarder kronor.

Avslut gjordes under de första tio minuterna mellan 69 och 83 kronor, vilket innebar uppgångar på mellan 67 och som mest 102 procent.

Det aktieerbjudandet som Fractal gjorde inför noteringen övertecknades kraftigt, uppgav bolaget i ett pressmeddelande inför handelsstarten.

"Intresset för erbjudandet har varit mycket stort bland såväl svenska och internationella institutionella investerare som allmänheten i Sverige", skrev Fractal som dock inte angav den exakta teckningsgraden.

"Vi är väldigt stolta och glada över det stora intresset för att investera i Fractal. Noteringen på Nasdaq First North Premier är en viktig milstolpe för oss som kommer att bidra till vår fortsatta utveckling. Vi har en tydlig strategi och plan för fortsatt lönsam tillväxt som inkluderar att leverera högkvalitativa produkter och en hög servicenivå till en växande bas av slutkunder, expansion till nya produktkategorier, utökade marknadsföringsinsatser samt geografisk expansion", sade bolagets vd och grundare Hannes Wallin på morgonen.

Befintliga ägare erbjöd aktier för 478 miljoner kronor. Priset var 41 kronor per aktie, vilket värderar samtliga utestående aktier i bolaget till 1.194 miljoner kronor.

Flera fonder hade åtagit sig att förvärva aktier för sammanlagt 270 miljoner kronor, vilket motsvarade 23 procent av det totala antalet aktier i företaget och 56 procent av de erbjudna aktierna.

Fractal ska fortsätta växa, inte minst i Sydostasien, genom att tillhandahålla premiumprodukter på den växande gamingmarknaden, sade nyligen Hannes Wallin i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Fractal grundades år 2010 och bolagets produkter säljs nu på över 50 marknader världen över. Under 2020 var nettoomsättningen 636 miljoner kronor med ett justerat ebitda-resultat på 139 miljoner kronor. Intäktstillväxten var närmare 60 procent tack vare bland annat stark marknadsutveckling under pandemiåret - en tillväxt som dock väntas dämpas under 2021 när jämförelsetalet blir tufft.

Företaget har som mål att nå en årlig organisk försäljningstillväxt på mer än 10 procent från 2022 och framåt.

Fractal säljer inte nyckelfärdiga speldatorer utan delar såsom datorchassin, nätaggregat och kylning.

"Vi säljer våra produkter via ett brett nätverk av distributörer och återförsäljare, exempelvis Amazon, Inet och Webhallen. Våra kunder bygger mestadels upp datorn på egen hand med utvalda komponenter", sade Hannes Wallin.

Ni sålde för 0,6 miljarder kronor i fjol och värderar bolaget till 1,2 miljarder kr, alltså två gånger försäljningen. Är det motiverat?

"Vi har visat på väldigt snabb tillväxt och har samtidigt lyckats kombinera det med stark lönsamhet. PC-gamingbranschen spås väldigt goda framtidsutsikter med en stark underliggande tillväxt", svarade Hannes Wallin.

Han ser Sydostasien som en intressant region.

"Framförallt Kina kommer att vara en väldigt viktig marknad för oss. Kina är i dag världens största gamingmarknad", sade Fractal-chefen.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Fractals vd Hannes Wallin till höger.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Fractal Gaming Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -