På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sharing Alpha
Svenska topplacerade Peter Ahl lyfter fram fonder som utmärkt instrument för att dra nytta av energiomställning (Direkt)

2021-02-02 11:48

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Sharing Alpha, plattformen där professionella fondköpare (fund selectors) betygsätter fonder och även kan bygga upp fiktiva portföljer, har publicerat sin årsstatistik för 2020.

I listan nedan återfinns de bäst placerade svenska professionella medlemmarna på plattformen, baserat på lämnade fondratings under året och hur väl dessa ratings överensstämde med faktiskt utfall sett till fondernas relativa avkastning (så kallad "hit score").

Peter Ahl på Gräsa Consulting hamnade överst på Sverigelistan i egenskap av den medlem med bäst "hit score" baserat på sina fondratings 2020, och globalt sett hamnade han på en femteplats. Peter Ahl har arbetat med fondanalys i cirka 30 år och beskriver sig i ett samtal med Fonder Direkt som en "gammal räv" i branschen.

Peter Ahl, Gräsa Consulting

Förvaltarna måste våga ta risker gentemot index

Vid sina fondval betonar Peter Ahl vikten av att förvaltaren "investerar för att vinna" och tar risker mot index på en relativ basis, annars finns det enligt honom ingen anledning att välja aktiv förvaltning.

"Det måste vara 'high conviction' för att det ska bli någonting av det, och då är ofta de högre avgifter man får betala jämfört med indexfonder väldigt snabbt intjänade", säger Peter Ahl.

Han menar att fonddebatten i lite väl hög utsträckning har kommit att handla om låga avgifter de senaste åren, samtidigt som han säger sig ha förståelse för att gemene man som inte aktivt analyserar förvaltare väljer billiga indexfonder.

Peter Ahl varnar dock för att riskerna i just passiv förvaltning är ganska stora för tillfället, då exempelvis koncentrationen kring ett fåtal amerikanska teknologibolag är så pass hög i många aktieindex, samtidigt som den allt större andelen passivt förvaltad kapital kan visa sig vändas till en nackdel vid eventuella större nedgångar.

Är det någon särskild fond eller förvaltare du vill lyfta fram?

"Det är mycket färskvara och det är svårt att hitta någon som kontinuerligt överpresterar. Men BGF är duktiga och har gjort det bra med sina teknologifonder BGF World Technology och BGF Next Generation Technology, varav den senare investerar i lite mindre bolag. Morgan Stanley har också lyckats bra med sina Investment Funds, bland annat med globalfonden Global Advantage som aktivt investerar i tillväxtaktier. I Sverige tycker jag att Spiltan gör ett jättebra jobb med sina aktiefonder", säger Peter Ahl.

När det gäller globalfonder konstaterar han att de stora bankerna som till exempel Morgan Stanley har en fördel med sina enorma analysresurser, för att kunna analysera och välja ut aktier på den stora globala marknaden. Dessa stora banker är inte alltid att föredra vid fondinvesteringar, men just när det gäller globala investeringar så krävs det stora resurser för att göra bra analyser, enligt Peter Ahl.

Vad har du för fondspaningar nu under 2021?

"Att aktiv förvaltning är viktigare än kanske någonsin. Jag tror inte att indexfonder är en plats att gömma sig på, utan snarare tvärtom. Sedan obalanser i marknaden när det kommer till exempelvis värderingsskillnader mellan tillväxt- och värdeaktier, men det har varit aktuellt länge. I övrigt är energiomställningen intressant, då dessa nya teknologier har funnits ett bra tag men det är först nu det börjar bli dags att kunna kommersialisera detta i stor skala", säger Peter Ahl.

Fonder bra alternativ för att dra nytta av energiomställningen

Peter Ahl anser att fonder är ett utmärkt instrument för att kunna ta del av den tillväxten, då det är oerhört svårt att på bolagsnivå veta vilka som kommer att bli vinnare inom energiomställningen. Kan man istället hitta duktiga förvaltare är det här en sektor man definitivt ska vara exponerad mot, lägger han till. Ett par exempel på intressanta fonder här är BNP Paribas Energy Transition och Handelsbanken Hållbar Energi, säger Peter Ahl. Han lägger dock in en brasklapp som investerare behöver vara medvetna om: dessa fonder har gått oerhört bra det senaste året och man får räkna med kraftiga svängningar framöver, även på fondnivå.

"Men det är mer kortsiktigt. Långsiktigt tror jag att det här är väldigt bra investeringar ändå", säger Peter Ahl.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, frikopplad från Direkts övriga redaktion. Material som kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Handelsbanken Hållbar... - I dag

{point.key}

Morgan Stanley - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -