På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BÖRS
LIVLIG START PÅ BÖRSÅRET ENL AVANZA OCH NORDNET (Direkt)

2021-01-29 07:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsaktiviteten under årets första börsmånad har varit mycket hög och privatspararna nettoköper aktier för elfte månaden i rad.

Det framgår Avanzas och Nordnets respektive månadsrapporter över privatspararnas börsaktivitet i januari.

Privatspararna gör 450.900 affärer per dag i januari, det är en en ökning med 85 procent jämfört med samma månad i fjol, skriver Avanza.

Hos Avanza toppades månadens köplista av live kasino-bolaget Evolution Gaming som inkluderades i OMXS30 vid årsskiftet. Följt av Volvo och Investor.

Hos Nordnet toppade Investor, Evolution Gaming och Kinnevik.

Månadens säljlista hos Avanza toppas av Astra Zeneca och hos Nordnet var det Spotify, Sinch och Visa som var högt upp bland mest sålda i januari.

"Astra Zeneca har varit en favorit bland privatspararna senaste året samtidigt som antalet aktieägare tredubblats. Aktien har befunnit sig på köptoppen senaste kvartalet, men efter uppgången senaste månaden ser vi nu vinsthemtagningar", kommenterar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Nordnet lyfter fram att det i slutet av januari uppmättes den högsta handelsaktiviteten under en enskild dag i Nordnets historia.

"Den redan höga aktiviteten accelererade ytterligare i samband med de häpnadsväckande rörelserna i bolag som Gamestop, AMC och Nokia, i vilka sparare på forumet Reddit drev upp ett köptryck som fick aktierna att rusa och därmed orsaka enorma förluster för blankarna", kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Nordnet noterar också att laddstolpsbolaget Zaptec slår sig in högt upp på köplistan och att andra "gröna aktier" finns i köptoppen.

"Hållbarhetstrenden är här för att stanna, och den gröna omställningen är absolut nödvändig. Men rallyt i vissa av de så kallade ESG-bolagen kräver lite eftertanke. Värderingarna har dragit iväg, inte för att vinsterna väntas öka mycket kommande år, utan för att kapital från stora förvaltare flödat in i hållbarhetsstämplade bolag. Då ska man ha i åtanke att stora flöden snabbt också kan gå åt andra hållet", säger Frida Bratt.

I köptoppen hos både Avanza och Nordnet är kinesiska Tesla-utmanaren Nio.

"Nio har rusat i popularitet, antalet ägare via Nordnets plattform har på ett år ökat med häpnadsväckande 2.800 procent. Investerarna vill hitta 'nästa Tesla', kommenterar Frida Bratt.

Enligt Avanzas statistik ökade antalet affärer per dag hos Avanza med 34 procent i januari jämfört med december och med 94 procent jämfört med januari 2019. Hos Nordnet var motsvarande ökning 23 respektive 57 procent, enligt Avanzas statistik.

Ovanstående siffor är preliminära.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Nordnet - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Investor A - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

NIO Inc - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Spotify Technology SA - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

Visa Inc - I dag

{point.key}

Volvo A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -