På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EMU
EUROLÄNDER UNDERTECKNAR ESM-REFORM FÖR BANKSTÖD (Direkt)

2021-01-27 10:38

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Euroländerna undertecknade på onsdagen ett tillägg till fördraget om deras gemensamma räddningsfond ESM, som innebär att ESM blir sista långivare till krisande banker.

Euroländernas finansministrar enades om tillägget den 30 november i eurogruppen.

"Idag uppmärksammar vi en viktig milstolpe i den fortsatta utvecklingen av den ekonomiska och monetära unionen, som kommer att stärka bankunionen och euroområdets förmåga att förebygga och lösa kriser", sade eurogruppens ordförande Paschal Donohoe i ett uttalande.

Euroländerna kan nu inleda de nationella procedurerna för att ratificera fördraget i sina parlament. Målet är att procedurerna ska avslutas under 2021 så att ändringarna kan träda i kraft i januari 2022.

På onsdagen avstod Estland som enda land från att underteckna tillägget på grund av den pågående regeringsombildningen. Men landet försäkrade att det kommer att skriva under snarast möjligt, sade Paschal Donohoe.

ESM (Europeiska stabilitetsmekanismen) bildades under finanskrisen för att slussa nödlån till krisdrabbade euroländer. ESM får nu också till uppgift att bli en finansiell säkerhetsmekanism (backstop) för bankunionens gemensamma resolutionsfond, SRF.

SRF håller på att byggas upp under åtta år genom avgifter från banker till att bli en fond på 55 miljarder euro.

Om pengarna i den gemensamma resolutionsfonden skulle ta slut ska ESM tillhandahålla en kreditlina genom egen upplåning.

Den 30 november beslöt eurogruppen även att flytta fram starten på denna backstopsfunktion med två år till 2022 från tidigare 2024.

För att ESM ska kunna ge lån till den gemensamma resolutionsfonden har en ändring av ESM:s fördrag varit nödvändig.

Eurogruppen enades om denna fördragsändring redan i december 2019. Men trots överenskommelsen har Italien inte ratificerat fördraget.

Under debatten har italienska politiker blandat ihop ESM:s roll som backstop med att ESM-lån under finanskrisen kom behäftade med hårda krav på ekonomiska reformer. Sådana krav vill Italien undvika.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -