På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

VIRUS
MÖJLIGT ASTRA ZENECA-VACCIN EJ TILLÅTS FÖR ÄLDRE - EMA (Direkt)

2021-01-26 18:50

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kan godkänna Astra Zenecas covid-19-vaccin för begränsade åldersgrupper eller för bredare åldersgrupper.

Det sade EMA:s chef Emer Cooke vid en utfrågning i Europaparlamentets folkhälsoutskott på tisdagen.

Hon underströk att detta var alternativ som finns och att hon inte vill föregripa beslutet från EMA:s vetenskapliga kommitté, som väntas på fredag.

Emer Cooke sade att Astra Zenecas kliniska studier har innehållit en liten andel äldre.

Det skiljer sig från Pfizer-Biontech och Moderna som hade betydligt fler äldre i sina studier, sade hon. Dessa två vacciner har redan godkänts av EMA.

Däremot innehöll deras studier inga gravida kvinnor och inga barn. Men det finns ingen anledning att tro att Pfizers och Modernas vaccin inte fungerar på dessa grupper, sade Emer Cooke.

Inför beslutet om Astra Zeneca får EMA fortfarande in data från företagets pågående studier.

Beträffande virusmutationer sade Emer Cooke att initiala indikationer visar att Pfizers och Modernas vacciner kommer att fungera, åtminstone mot den brittiska mutationen.

Den sydafrikanska mutationen är mer komplicerad, sade hon.

Studierna har inte undersökt om något vaccin hindrar att vaccinerade personer för smittan vidare. Det får studeras senare, sade Emer Cooke.

Vad gäller leveransförseningar och bristande produktionskapacitet gör EMA vad den kan, vilket främst rör vetenskapliga och regleringsmässiga frågor. EU-kommissionen är bäst lämpad att diskutera kapacitetsfrågor med Astra Zeneca och andra tillverkare, sade EMA-chefen.

"Vi delar frustrationen med leveransförseningarna", sade hon och tillade att Pfizer har begärt att få använda ytterligare fabriker. Det kommer att påverka tillgången på vaccin under andra kvartalet.

När Storbritannien gav nödgodkände åt Astra Zenecas vaccin i december använde Storbritannien betydligt mindre data än EMA nu kräver för ett normalt godkännande, sade hon. Astra Zeneca ansökte till EMA om godkännande i EU först den 11 januari.

Granskningen av det ryska Sputnikvaccinet är i ett tidigt skede. Emer Cooke sade att EMA har varit i kontakt med tillverkaren och gett vetenskapliga råd.

Men företaget har inte lämnat in någon ansökan om vare sig rullande granskning eller marknadstillstånd, sade hon.

När det gäller behandling av covid-19 sade hon att omkring 180 företag har kontaktat EMA. Men bara ett läkemedel har godkänts hittills, Remdesivir.

EMA tittar också noga på monoklonala antikroppar och Dexametason, sade Emer Cooke.AstraZeneca - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -